Peti András: egyetlen vásárhelyi RMDSZ-szervezet létezik

A Deus Providebit Tanulmányi házban újjáalakult szervezeten kívül nincs más RMDSZ-szervezet Marosvásárhelyen, a Bocskai-teremben ülőknek be kell tartaniuk az alapszabályzatot – nyilatkozta elnökké választása után a maszol.ro-nak adott villáminterjúban Peti András.

Ellenjelölt és ellenszavazat nélkül választották meg elnöknek kedden este az RMDSZ újjáalakult marosvásárhelyi szervezetének élére. Hogyan tovább?

Óriási kihívást jelent számomra és csapatom számára újra elkezdeni az építkezést Marosvásárhelyen. Az elmúlt időszakban nagyon sok veszteség érte a magyar közösséget, fontos pozíciókat veszítettünk el: a szenátori helyet, a megyei tanács elnöki tisztségét, a tanácsban a többséget és négy év alatt több mint tíz ezer szavazatot. Vissza kell hozni az embereket az RMDSZ-be, érdekeltté kell tenni őket a közügyek megoldása szempontjából és a meglévő tagokat kapacitálni kell munkára. Dolgozni kell, és nagyon nehéz munka vár erre az új csapatra.rmdsz ujjaszervezes peti andras ae

Nem két, hanem egyetlen erős szervezetre van szüksége a vásárhelyi magyarságnak – hangoztatták a közgyűlésen. Ám párhuzamosan másik RMDSZ-gyűlés is volt kedden este Marosvásárhelyen. Hogyan tervezi összefogni ezt a szétzilált szervezetet?

Azt gondolom, hogy a kölcsönös megértés és elfogadás vezethet eredményre. Mindenkinek lehetősége volt regisztrálni az elmúlt egy hónapban, és ezt nagyon sokan nem tették meg, ez viszont nem ok arra, hogy ilyen módon nyilvánuljanak meg. A marosvásárhelyi szervezet egyetlen szervezet, döntéshozó testülete, a közgyűlés a Deus Providebit Tanulmányi Házban ülésezett, egyedüli elnököt választott, egy székháza van.

Hogyan viszonyulnak a Bocskai-teremben ülésezőkhöz?

Közös célok mentén vagyunk hajlandóak tárgyalni akkor, ha elfogadják az alapszabályzatot, hiszen anélkül, vagy azon kívül nem létezik szervezeti élet. Vannak jól meghatározott szabályok, és azt kell mindenkinek tiszteletben tartania.

Kimaradt?