Lemondta ukrajnai látogatását Johannis az ukrán tanügyi törvény miatt

Klaus Johannis államfő csütörtökön közölte, hogy lemondta az októberre tervezett ukrajnai látogatását az új ukrán oktatási törvény elfogadása miatt, írja az Agerpres.

Az elnök úgy véli, hogy a szóban forgó jogszabály ellentmond a kölcsönös jóakarat elveinek és durván korlátozza a kisebbségek anyanyelvi oktatáshoz való jogát. 

„Következésképpen, amikor tudomást szereztem erről a törvényről, lemondtam az Ukrajnába tervezett látogatásomat, és lemondtam a parlament elnökének fogadását is, aki szeptember végére jelentkezett be hozzám” - jelentette ki Johannis, hozzátéve, hogy egy elnöki látogatás lemondása „nagyon erős diplomáciai jelzés”. 

A román államfő felidézte, hogy az októberre tervezett ukrajnai látogatását „több lépésben” készítették elő a Porosenko elnökkel folytatott találkozói során. „Az utolsó megbeszélés Brüsszelben volt a NATO-csúcson. Nagyon-nagyon kellemetlen meglepetés volt számomra, hogy Ukrajna parlamentje - anélkül, hogy partnereit értesítette volna, hisz mi Ukrajna partnerei vagyunk - elfogadott egy törvényt, amely álláspontunk szerint ellentmond a kölcsönös jóakarat elveinek. Gyakorlatilag ha ez a törvény hatályba lép, akkor durván korlátozni fogja a kisebbségek anyanyelvi oktatáshoz való jogát. Nekünk ez fáj. Nagyon sok román él Ukrajnában” - fejtette ki az elnök. 

Johannis azt is elmondta, hogy októberre tervezett látogatása alatt Bukovinába terveztek látogatni az ukrán elnökkel, abba a régióba, ahol nagyszámú román kisebbség él. 

A román államfő arról is tájékoztatott, hogy az ENSZ közgyűlése alkalmával találkozott Porosenko ukrán elnökkel, és közölte vele a látogatás lemondását. 

„Természetesen köszöntöttük egymást, és röviden közöltem vele ezeket a dolgokat. Egyenesen megmondtam, hogy nem tehetek látogatást mindaddig, amíg nincs előrelépés az oktatási törvénnyel kapcsolatban, és hogy nagyon kellemetlen meglepetés számomra ez a fejlemény, főleg, hogy máskor - legalábbis velem szemben - nagyon nyitottnak mutatkozott az Ukrajnában élő románok kérdésével kapcsolatban. Tehát diplomáciai úton és egyenesen Porosenko elnökkel is közöltem véleményemet. Ő meglehetősen elgondolkodva ment tovább. Remélem, hogy sikerül olyan megoldást találnunk, amely a jövőben lehetővé teszi az ukrajnai románok számára, hogy románul folytathassák tanulmányaikat” - nyilatkozta Johannis.

(Címlapfotó: Aktual24)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?