Biró Rozália: Románia is fellép az új ukrán oktatási törvény ellen

Nemcsak a nemzetközi egyezményeket, az ukrán alkotmányt is sérti az oktatási törvény módosítása, mondta Biró Rozália Bihar megyei RMDSZ-es képviselő, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke csütörtökön Nagyváradon.

A regionális és kisebbségi nyelvnek chartája és a kisebbségvédelmi keretegyezmény mellett a Románia és Ukrajna által 1997-ben aláírt jószomszédi és együttműködési szerződést is megszegi az új ukrán oktatási törvény, amely immár az államfő aláírására vár, számolt be Biró Rozália, aki tájékoztatott a parlamentben szerdán elfogadott nyilatkozatról is.

Elmondta, az együttműködési szerződés szerint a feleknek biztosítaniuk kell a kisebbségieknek az anyanyelvhasználatot, az országok törvényeivel és a nemzetközi egyezményekkel összhangban, és létrehozhatják saját oktatási intézményeiket is. Emlékeztetett: Ukrajna 2003-ban aláírta a regionális és kisebbségi nyelvek chartáját is, amelyben egyebek mellett szerepel, hogy az aláíró államok kötelezik magukat a kisebbség nyelvén történő oktatás biztosítására is.

A kisebbségvédelmi keretegyezmény is sérül, eszerint ugyanis az aláírók kötelezi magukat, hogy megfelelő feltételeket teremtenek az anyanyelven való tanuláshoz. Az említettek mellett az ukrán alkotmányt is sérti az oktatási törvény, az alapokmányban ugyanis az szerepel, hogy az ország által elfogadott nemzetközi egyezmények a törvények szerves részei – részletezte a politikus.

Az oktatás alapvető jog, az anyanyelvi oktatáshoz való jog szintén, egy jogállamnak pedig biztosítani kell a kisebbségek védelmét, amelynek alapja az anyanyelv használatához való jog, összegezte a képviselőház külügyi bizottságának elnöke. Ezekről a jogok nem képezhetik vita tárgyát – tette hozzá.

A képviselő beszámolt arról, hogy az ukrán oktatási minisztérium egy dokumentumot küldött, amely szerint az anyanyelven tanuló diákok gyengébben teljesítenek: 36 százalékuk 1–3 pont közötti értékelést ért el egy 12 pontos skálán tudásuk felmérésekor. A magyar és román anyalevű gyermekek 60,1 százaléka bukott meg azok a felmérésen, melyet a dokumentum szerint független szakaértők készítették. A tanulmány szerint a másutt élő, ukrán kisebbséghez tartozóknak sincs több joguk, mint amennyi az Ukrajnában élőknek lesz a törvény módosítása után.

A parlament szerdán elfogadta az RMDSZ által kezdeményezett nyilatkozatot, amelyet a külügyi bizottság dolgozott ki, ezt múlt kedden egyhangúlag szavazta meg a bizottság, akárcsak szerdán a parlament. Egy parlamenti küldöttség képviselői Ukrajnába indul tárgyalni a kijevi hatóságokkal az oktatási törvényről, tette hozzá Biró Rozália.

Nők a döntéshozatalban címmel Nagyváradon önkormányzati konferenciát tartottak az elmúlt hétvégén, melyen körülbelül 50 Bihar, Arad, Szilágy, Szatmár és Máramaros megyei, döntéshozó tisztségben lévő hölgy vett részt. Az RMDSZ Nőszervezetének konferenciáján konkrét problémákra kerestek válaszokat a műhelymunkák során, szakképzések szervezésében állapodtak meg, és tárgyaltak a NEEEM kampány folytatásáról is, számolt be Biró Rozália.

Kapcsolódók

Kimaradt?