Előzetes letartóztatásban marad Marian Burcea, a CNAS volt elnöke

Előzetes letartóztatásban marad Marian Burcea, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) volt elnöke és másik öt személy, az illegális elszámolások miatt - döntött hétfőn a legfelsőbb bíróság. 

A bírák elutasították Marian Burcea, Alin Sergiu Costache, Nicolae Sergiu Ciobanu, Răzvan Mihai Mischie, Maria Costică és Cristina Manta fellebbezését és fenntartották a bukaresti táblabíróság szeptember elsején hozott döntését, miszerint 30 napig előzetes letartoztatásban maradnak a vádlottak. 

Múlt héten ugyanezen ügy miatt további hét embert helyeztek előzetes letartóztatásba: a Bukaresti Egészségbiztosítási Pénztár ( CASMB) elnökét Ovidiu Munteanut, Gabriela Rodica Mocanut, Mina Elena Petrescut, Jeana Sardaret, Lucian Vasile Barat, Ion Ovidiu Mihăescut és Ion Răzvan Geambaşut. 

A vádhatóság szerint a 14 gyanúsított 13 189 553,76 lejjel, azaz körülbelül hárommillió euróval károsította meg a CASMB-t 2016 januárja és 2017 augusztusa között oly módon, hogy otthoni beteggondozással járó költségeket térítettek meg a Bukaresti Egészségbiztosítási Pénztár kasszájából fiktív pácienseknek, hamisított beteglapok alapján. A törvénytelenségre a CASMB alkalmazottainak bevonásával, a CASMB és a CNAS egyes vezetőinek védelme alatt kerülhetett sor. 

Kapcsolódók

Kimaradt?