Ítéletidő Erdélyben: Johannis gyorsriasztási rendszer kiépítését kéri a kormánytól


-A A+

Krízishelyzetekben használható gyorsriasztási rendszer kiépítését kéri Klaus Johannis államfő a kormánytól. Az elnök szerint a vasárnap pusztító vihar felfedte hiányosságokat, amelyek megmutatkoznak a katasztrófa-elhárítás és a lakosság gyors figyelmeztetése terén.

Johannis szerint megengedhetetlen, hogy az internetsebességéről és az IT-szakemberek nagy számáról híres Romániában ne létezzen egy, a kormány által kezdeményezett, sürgősségi helyzetekben alkalmazható rendszer a lakosság riasztására.

Az államfő részvétüzenetet küldött a halálos áldozatok hozzátartozóinak és gyors felépülést kívánt a sérülteknek, ugyanakkor leszögezte: a veszélyes meteorológiai jelenségek gyakorivá válása miatt elfogadhatatlan, hogy akadozva működjön az állami intézmények belső kommunikációja, hisz ezeknek nemcsak a katasztrófák következményeit kell orvosolni, hanem feladatuk a megelőzés, a lakosság gyors riasztása is - olvasható az államelnöki hivatal hétfői közleményében.

Johannis a lakosság figyelmeztetésére alkalmas gyorsriasztási rendszer kiépítését, valamint a krízishelyzetek kezelésének hatékonyabbá tételét kéri a kormánytólElfogadhatatlan, hogy a számítástechnikai szakemberek nagy számáról és internetsebességéről híres Romániában még nem kezdeményezte a kormány a lakosság figyelmeztetését szolgáló riadórendszer kidolgozását" - olvasható a közleményben.

Az államfő az oktatás szerepét is megemlítette a katasztrófa-elhárításban. "Elengedhetetlen az állampolgárok felkészítése, és ebben az iskola nagyon fontos szerepet játszik. Csak egy folyamatos tájékoztató kampány révén tudjuk fejleszteni az emberek reagálási és elhárítási képességét, amelyre veszélyes meteorológiai jelenségek vagy más válsághelyzetek esetén szükségük van" - szögezte le Johannis.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X