Az igazságügy reformját sürgette Márton Árpád képviselő

A romániai igazságügyi rendszer reformját sürgette kedden Márton Árpád RMDSZ-es képviselő. A politikus az ellenzéki pártok által benyújtott egyszerű indítvány vitája során szólalt fel.

 „Nem vagyunk megelégedve az igazságszolgáltatás jelenlegi állapotával, hiszen egy ügyészállamban élünk, ahol – a nemzetbiztonságra hivatkozva – bármikor, bárkit lehallgathatnak, hogy azután, a rendszer számára kényelmetlen emberek ellen bűnvádi eljárást indíthassanak. Az eljárás során kontextusból kiragadott mondatokat használnak fel, de a teljes szöveget nem engedik meghallgatni nemzetbiztonsági okokra hivatkozva. Az indítványozók azon szándékával, hogy a jelenlegi állapotokat megőrizzük, az RMDSZ nem érthet egyet, hiszen az nem az igazságszolgáltatás függetlenítésének ügyét szolgálja, hanem a hatalommal való visszaélés lehetőségét teremti meg” – fejtette ki a jogi bizottság tagja.

A képviselőház plénuma kedden tárgyalta az ellenzék kifogásait az igazságügyet szabályozó törvények tervezett módosításaival kapcsolatban. Az RMDSZ háromszéki politikusa emlékeztetett: a kormánykoalíciót alkotó pártok négy éves kormányprogramja szerint 2017-től a jogrendszert az EU nyugati tagállamainak jogrendszeréhez igazítják, „megakadályozva ez által az igazságszolgáltatás túlkapásait és a hatalommal való visszaélését”.

Márton Árpád emlékeztetett arra is, hogy az RMDSZ már számos törvénymódosítást kezdeményezett az EU-s irányelvek átültetésére. Többek között az ártatlanság vélelmének biztosítását szorgalmazza azért, hogy egyetlen hivatalos állami szerv se beszéljen úgy a vádlottakról vagy gyanúsítottakról, mintha már elítélt személyek lennének. Továbbá az RMDSZ azt is kérte, hogy egyetlen vádlottnak vagy gyanúsítottnak se kelljen ártatlanságát bizonyítania, és ne lehessen arra kötelezni a per bármelyik fázisában, hogy önmaga ellen valljon.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?