Márton Árpád: sajnálatos, hogy ma is a felekezeti oktatás biztosításáért kell küzdenünk

„Látszólag megszűnt a kommunizmus Romániában, azonban annak szelleme különböző formákban tovább kísért. Sajnálatos az a tény, hogy 70 éve azt követően, hogy Márton Áron a felekezeti oktatás megteremtéséért szállt síkra, ma ott tartunk, hogy újból és újból harcolnunk kell az anyanyelvű oktatás biztosításáért” – fogalmazott Márton Árpád, az RMDSZ Kovászna megyei parlamenti képviselője kedden, szeptember 5-én napirend előtti politikai nyilatkozatában a képviselőház plénuma előtt. A székelyföldi törvényhozó a marosvásárhelyi római katolikus iskola ügyében szólalt fel, nehezményezte azt, hogy egy héttel az iskolakezdés előtt még mindig bizonytalan azoknak a diákoknak a helyzete, akik ebbe az iskolába iratkoztak.

„Éppen ezért, szerdán, szeptember 6-án Márton Áron utódja, a római katolikus érsek ismét tüntetni kényszerült hívni mindazokat, akik nem értenek egyet a nemrég újralétrehozott katolikus gimnázium megszüntetésével” – hangsúlyozta Márton Árpád képviselő.

„Minderre azért van szükség, mert egy ügyészfenyegetéssel, zsarolással mindenáron meg akarják szüntetni az iskolát. Nem hiába mondjuk tehát, hogy Románia nem jogállam, a vallásszabadság, emberi és kisebbségi jogok pedig csak papíron léteznek, hiszen azok szegik meg elsőnek a törvényt, akiknek annak alkalmazását kellene biztosítaniuk” – nyomatékosította a székelyföldi parlamenti képviselő politikai nyilatkozatában.

A marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum helyzete mindmáig tisztázatlan, közel egy éve tart ez az áldatlan állapot, és a hatóságok semmibe veszik a szülők, tanárok és diákok igényeit ellehetetlenítve az iskola működését.  Szeptember 6-án, szerdán 18 órától az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány szervezésében tüntetést szerveznek, amelynek tervezett helyszíne a Maros Megyei Prefektúra épülete előtti tér.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?