Mi jár az Új Jobboldal propagandistájának fejében?

Románia valós gondjait a román politikusok jelentik, nem pedig azok az etnikai konfliktusok és szeparatista törekvések, amelyek Hargita és Kovászna megyében megfogalmazódnak egyesek fejében – nyilatkozta a maszol.ro-nak Codrin Goia, az Új Jobboldal propagandistája azon a tüntetésen, amelyet a szélsőjobbosok tartottak a kolozsvári magyar főkonzulátus épülete előtt.  goiaA szóvivő Románia belügyének nevezte a székelyföldi magyarok és románok közötti viszonyt, amibe Magyarországnak nem lehet beleszólása.

Goia gyengének és alázatosnak nevezte a román kormány reakcióját a Budapestről érkező székelyzászlós és autonómiás nyilatkozatokra. „Erőteljesebb fellépést reméltünk” – fogalmazott.

Az Új Jobboldal képviselője elvetette azt a felvetést, hogy Kolozsvárt rossz színben tüntetik fel az efféle megmozdulások és ezáltal rontják az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésének esélyeit. „Mi is szeretnénk, ha 2020-ban Kolozsvár megkapná a megtisztelő kitüntetést, de nem érthetünk egyet a románellenes, sovén nyilatkozatokkal. Hiszünk abban, hogy románok és magyarok békésen együtt tudnak élni cirkuszok és a politikusok által gerjesztett viták nélkül” – mondta el a húszas évei elején járó Codrin Goia.

A maszol.ro ama felvetésére, hogy tüntetésüknek magyarellenes éle is van, a szélsőjobbos fiatalember leszögezte, ők a magyar szeparatizmus ellen lépnek fel, meggyőződése, hogy nem minden romániai magyar akarja azt, hogy Hargita és Kovászna megye elszakadjon Romániától. „A magyar embereket is a szociális kérdések érdeklik, az autonómia, a szeparatizmus senkit sem laktat jól” – érvelt az Új Jobboldal propagandafőnöke.goia2

Codrin Goia a főkonzulnak hozott ajándéka apropóján fejtette ki nézetét arról, hogy kié is az ország. „Csak ezt a kezemben tartott Ardealul (Erdély) májpástétomot vagyunk hajlandóak megosztani, Erdély földje a románoké” – mondta. „És az erdélyi magyaroké” – vetette közbe a maszol.ro újságírója.  Az Új Jobboldal képviselője „helyesbítette” az információt, szerinte az ország a románoké, a román állampolgároké. „Nem állíthatja senki sem, hogy Hargita és Kovászna megye az ott élő magyaroké. Az a földterület, amit megvettek vagy megörököltek az ő saját tulajdonuk, de az ország területe a románoké” – magyarázta Goia.

Kimaradt?