A házbizottságok megválasztásával megkezdődött a parlamenti ülésszak

Megszavazta pénteken a szenátus és a képviselőház plénuma a házbizottságok összetételét az új parlamenti ülésszakra. Frakcióvezetőket is választottak.

A szenátus házbizottságát az elnök mellett négy alelnök, négy titkár és négy kvesztor alkotja. A testületet az őszi ülésszak idején is a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu vezeti, az alelnöki tisztségeket Niculae Bădălău, Claudiu Iulian Manda (Szociáldemokrata Párt - PSD), Cornel Popa (Nemzeti Liberális Párt - PNL), valamint Mihai Goţiu (Mentsétek meg Romániát Szövetség - USR) tölti be.

Titkárnak Radu Opreát, Marian Pavelt (PSD), Ionel Marcel Velát (PNL), Ion Ganeát (Népi Mozgalom Párt - PMP), kvesztornak pedig Doina Elena Federovici-ot, Paul Stănescut (PSD), Ion Popát (PNL) és Tánczos Barnát (RMDSZ) választották.

A képviselőház házbizottságában Liviu Dragnea elnök mellett a PSD három alelnökkel (Florin Iordache, Petru Gabriel Vlase, Carmen-Ileana Mihalcescu), két titkárral (Georgian Pop, Ioana Bran) és egy kvesztorral (Mircea-Gheorghe Drăghici) képviselteti magát. A PNL-nek egy alelnöki (Ben-Oni Ardelean) és egy titkári tisztség (Cristian Buican) jutott.

Az USR-t Ionuţ Moşteanu titkár, az RMDSZ-t Seres Dénes kvesztor, az ALDE-t Andrei Dominic Gerea kvesztor, a nemzeti kisebbségek frakcióját pedig Dragoş Zisopol kvesztor képviseli az alsóház házbizottságában. Mindkét ház esetében a parlamenti frakciók javasolták a jelölteket, a vezető testületekben a pártok parlamenti képviseletükkel arányosan vehetnek részt.

Új frakcióvezetők a szenátusban

Új frakcióvezetője van a szenátusban a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) és a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL).  Az őszi ülésszakban a PSD szenátusi csoportját Şerban Nicolae vezeti, miután Mihai Fifor eddigi elnök gazdasági miniszteri megbízatást kapott a tavaszi ülésszak végén.

A PNL felsőházi frakciójának élén Iulian Dumitrescu áll az elkövetkezőkben, aki Mario Opreát váltotta ebben a tisztségben. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) felsőházi frakcióját továbbra is Cristian Ghica vezeti, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) csoportját Ionuţ Sibinescu irányítja, az RMDSZ szenátusi frakcióját Cseke Attila, a Népi Mozgalom Párt (PMP) felsőházi csoportját pedig Dorin Bădulescu vezeti.

A képviselőházban a PSD-frakciót Ioan Munteanu, a PNL-frakciót Raluca Turcan, az USR-frakciót Cristian Seidler, az RMDSZ-frakciót Korodi Attila, az ALDE-frakciót Varujan Vosganian, a PMP-frakciót Eugen Tomac, a nemzeti kisebbségek csoportját pedig Varujan Pambuccian vezeti az őszi ülésszakban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?