A FIFA-nál tesznek panaszt a lelátókon tapasztalt magyarellenesség miatt

A hazai lelátókon tapasztalt magyarellenes megnyilvánulok ügyében Nemzetközi Labdarúgó Szövetséghez (FIFA) fordul panasszal a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat, ha a Román Labdarúgó Szövetség nem jár el ezekben az ügyekben.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke emlékeztetett, hogy a Sepsi OSK csapatot idegenbeli mérkőzéseire elkísérő szurkolókat a fővárosi Dinamó otthonában és a Jászvásári Poli CSM vendégeként is „ki a magyarokkal az országból” rigmussal fogadták a helybéli szurkolók. Ezekben az ügyekben a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat panaszt tesz az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) és a Román Labdarúgó Szövetségnél, kérve, hogy vizsgálják ki a történteket, és tegyék meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy többé ne forduljon elő hasonló eset.

A csütörtöki megyeinfón Tamás Sándor elmondta, hogy ha a hazai fórumokon tett panaszukra nem érkezik kielégítő válasz, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséghez (FIFA) fordulnak panasszal. A tanácselnök emlékeztetett, hogy az elmúlt években ezt két hasonló esetben is megtették és mindkét esetben sikerrel jártak. A háromszéki magyar elöljárók 2012-ben tettek panaszt a FIFA-nal, amely 90  ezer svájci frankra büntette meg a hazai labdarúgó szövetséget. Ekkor feljelentésük óriási felháborodást keltett a hazai foci körökben, a közösségi oldalon megfenyegették Tamás Sándort és Antal Árpádot, amiért „hozzá mertek nyúlni egy ilyen kényes témához mint a futball”. A háromszéki elöljárók azonban ezt követően 2013-ban a lelátókon tapasztalt  magyarellenesség miatt újra a FIFA-hoz fordultak panasszal, amikor a nemzetközi testület 20 ezer svájci frankra bírságolta a hazai labdarúgó szövetséget.

Mint arról beszámoltunk a labdarúgó 1. Ligában játszó Sepsi OSK-t az elmúlt időszakban két esetben is magyarellenes rigmusokkal fogadták Bukarestben és Jászvásáron. „A sepsiszentgyörgyi szurkolók dicséretére váljék, hogy nem válaszoltak ezekre az ocsmány megnyilvánulásokra”, mutatott rá Tamás Sándor. Korábban Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat vezetője úgy nyilatkozott: „A sportnak a fair-play játékról kell szólnia, ezért minden olyan kisebbségellenes cselekedet esetén megtesszük a kellő jogi lépéseket, amelyek félelmet keltenek a magyar közösségen belül”.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?