Az Európai Bizottság is félti a kormánytól az igazságszolgáltatás függetlenségét

Az Egyesült Államok bukaresti nagykövete után a német nagykövetség és az Európai Bizottság képviselője is aggodalmát fejezte ki a román igazságszolgáltatást szabályozó törvények tervezett módosításai miatt.

„Osztjuk az Egyesült Államok nagykövetségének aggodalmait: egyes előírásoknak közvetlen hatása van az igazságszolgáltatás függetlenségére, például a hatékonyságukat korábban bebizonyító hatáskörök módosításának” – olvasható Németország bukaresti nagykövetségének közleményében.

Hasonlóan fogalmazott a szerdán közzétett állásfoglalásában Angela Cristea, az Európai Bizottság bukaresti képviseletének vezetője is. „Az igazságszolgáltatás függetlensége sérülhet, ha az augusztus 23-én ismertetett módosítások hatályba lépnek” – olvasható a közleményben.

Korábban a bukaresti látogatásakor Emanuelle Macron francia elnök is bírálta a Tudorel Toader miniszter által bemutatott javaslatokat. A tervezett módosításokat támadta a román államfő, az ellenzéki pártok, a legfőbb ügyész, a korrupcióellenes ügyészség és a bírák egyesülete is.

A tervezetet egyébként szerda este tette közzé honlapján az igazságügyi minisztérium.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?