Toader az igazságügyi módosításokról: meghallgatjuk az ellenvéleményeket

Csak a szakmai szervezetek és a civil társadalom álláspontjának megismerése után küldi el az érdekelteknek az igazságügy működését szabályozó törvények módosítási javaslatait az igazságügyi miniszter.

Erről Tudorel Toader pénteken beszélt, sajtótájékoztatón. Elmondta, tudja, hogy a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM), a korrupcióellenes ügyészség (DNA), a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT), illetve a civil társadalom várja, hogy tegyék közzé a tervezetet, erre azonban csak azt követően kerül sor, hogy valamennyi szakmai szervezet kinyilvánítja álláspontját a szerdán ismertetett indítvánnyal kapcsolatban.

"Igazságügyi miniszterként megtehettem volna, hogy az általam megfogalmazott javaslatokat törvénytervezetbe foglalom, és azt elküldöm véleményezésre a CSM-nek, ez esetben azonban a civil társadalom utólag szerzett volna tudomást annak tartalmáról, kész tények elé lett volna állítva. Egyébként mindig ezt az eljárást alkalmazzák, ebben a helyzetben azonban jobbnak láttam, hogy beiktassak még egy szakaszt ebbe az eljárásba, és előzőleg bocsássam nyilvános vitára, ismertessem önökkel az általam megfogalmazott 30-40 javaslatot" - magyarázta a sajtónak Toader.

A tárcavezető szerint az eddigi állásfoglalások mindössze két-három tervezet módosításra fókuszálnak, nem nyilvánítottak véleményt mindegyik javaslatról. Hozzátette, az álláspontok alapján véglegesített tervezetet elküldi majd véleményezésre a CSM-hez.

A miniszter hangsúlyozta, a tervezet kapcsán a szaktárca csak javaslatokat fogalmaz meg. "Az igazságügyi minisztérium nem dönt, csak javasol. A kormány nem dönt, csak jóváhagy. A parlament dönt" - nyomatékosította a tárcavezető.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?