A legfőbb ügyész szerint az igazságügyi miniszter nem ismeri a törvényeket

Augustin Lazăr legfőbb ügyész közölte telefonon szerdán Tudorel Toader igazságügyi miniszterrel, hogy egy jól megalapozott döntési folyamat eredményeként, nem „önkényeskedésből” tagadta meg a választások ügyészségi iratcsomójának átadását a 2009-es államelnök-választásokat kivizsgáló parlamenti bizottságnak.

A főügyész szerint nincs törvényes rendelkezés arra, hogy kiadja a dossziét.  Augustin Lazăr szerint a parlamenti bizottság kérése példa nélküli és befolyásolhatja a teljes igazságszolgáltatási rendszert.

„Felmerül egy jogi probléma: milyen körülmények között lehet kiadni egy iratcsomót egy, az igazságszolgáltatás keretein kívüli hatóságnak. (...) Ebből a szempontból az igazságszolgáltatás függetlensége fölött őrködő Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) véleményének kikérése természetes dolognak tűnik” - olvasható a legfőbb ügyészség közleményében.

Szerdán az igazságügyi minisztérium értesítette a CSM keretében működő igazságügyi felügyeletet arról, hogy Augustin Lazăr legfőbb ügyész megtagadta a 2009-es államelnök-választások iratcsomójának átadását a választás körülményeit kivizsgáló parlamenti bizottságnak.

„Tárgyaltam a legfőbb ügyésszel, értesítettem az igazságügyi felügyeletet. (...) Augustin Lazăr a CSM-hez fordult, hogy megkérdezze, hogy kiadja-e a legfőbb ügyészség ezen dokumentumait a parlamenti bizottságnak, amely a választás körülményeit vizsgálja. Meg vagyok róla győződve, hogy a legfőbb ügyész ismeri munkaköri kötelességeit. Meggyőződésem, hogy tudja, miként kell ezeket alkalmaznia és nem a CSM-nek kell megmondania egy ügyésznek, hogy miként teljesítse hivatali kötelezettségeit” - nyilatkozta Tudorel Toader igazságügyi miniszter.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?