Hivatalos: Ellenzi az USR az alkotmánymódosító kezdeményezést

Az USR (Mentsétek meg Romániát Szövetség) nem támogatja a Koalíció a családért alkotmánymódosító kezdeményezését - döntött a párt belső referendumon. A referendum vasárnap zárult, és minden párttag, mintegy 1800 személy kapta meg a lehetőséget, hogy szavazzon. FRISSÍTÉS: Nicuşor Dan bejelentette, nem tér vissza a pártba.  FRISSÍTÉS1: az Országos Politikai Tanács jóváhagyta az eredményt.  

Az USR múlt hétfőn kezdte meg a belső népszavazást arról, hogy milyen álláspontot képviseljen a párt az alkotmány 48-ik cikkelyének módosításával kapcsolatban.

A pártagoknak a következő két kérdésre kell válaszolniuk:

  • Egyetért azzal, hogy az USR pártként foglaljon állást a Koalíció a családért által kért népszavazáson?. Lehetséges válaszok: IGEN/NEM.
  • Mi legyen az USR, mint párt álláspontja a Koalíció a családért által kért népszavazáson?'. Lehetséges válaszok: TÁMOGATOM/NEM TÁMOGATOM.

A belső referendum eredménye: 52,7 százalék egyetértett azzal, hogy a párt foglaljon állást a kérdésben, és 82,5 százalék pedig úgy vélte, nem támogatja a Koalíció a családért kezdeményezésért.

A párttagoknak hét nap állt a rendelkezésükre, hogy válaszoljanak a belső referendum keretében feltett két kérdésre. Vasárnap éjfélkor zárták le a szavazást, és az alakulat honlapján közzétett adatok szerint az 1829 tag közül 1453-an éltek a lehetőséggel. 

"A belső referendum eredménye szolgál majd az USR Országos Politikai Tanácsában hozandó döntés alapjául. Az USR belső referenduma premiernek számít a román politikában, ugyanakkor bizonyítéka annak, hogy az alakulat betartja ígéretét, miszerint változtatni kíván a romániai politizálás módján" - olvasható a párt honlapján. 

FRISSÍTÉS: Az USR Országos Politikai Tanácsa hétfőn este úgy döntött, tiszteletben tartja a belső referendum eredményét. 

Az eredményeket hétfőn 11 órától értékeli ki a párt vezetősége egy parlamentben tartott sajtótájékoztató keretében.

Nicuşor Dan nem tér vissza a pártba

Nem tér vissza a pártba Nicuşor Dan, az USR volt elnöke – ezt ő maga erősítette meg hétfői sajtótájékoztatóján. Nicuşor Dan elmondta, nem tud visszatérni egy olyan alakulatba, amely "másként lépett, mint ahogy azt a választási kampányban hirdette". Az USR volt elnöke azt szerette volna, a párt nem foglal állást az alkotmánymódosítással kapcsolatban.

Nicuşor Dan azt követően lépett ki az alakulatból, miután annak vezető testülete május végén a család alkotmányos meghatározásának módosítását ellenző állásfoglalást szavazott meg. Ezt Nicuşor Dan hibás döntésnek tartotta, mert szerinte a párt ezzel elveszíti a szavazótábora egy részét. „Olyanok is támogatnak minket, akik egyetértenek az alkotmánymódosítással” – magyarázta.

Nicuşor Dan hétfőn azt mondta, akkor tér vissza a pártba, ha a meggyőződései azonosak lesznek a pártéval. 

Újabb belső referendumot hirdet meg az USR. Ezúttal az a tét, hogy a párt együtt kíván-e működni Dacian Cioloș Románia 100 platformjával. A referendumra a tervek szerint október elején kerül sor - jelentette be a párt alelnöke, Ionuţ Moşteanu. Elmondta, egyelőre nem egyeztetett a párt ebben az ügyben a volt államfővel, amely a platform egyik alapítója. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?