Kulcsár Terza József lemond román állampolgárságáról, ha azt megvonják Kelemen Hunortól

Szolidaritásáról biztosította Kelemen Hunort Kulcsár Terza József, a háromszéki MPP elnöke, RMDSZ- képviselő, és kilátásba helyezte, hogy lemond román állampolgárságáról ha „valamilyen oknál fogva Romániában megtörténhetne, hogy az erdélyi magyarság jogsérelmeinek következményeként megfogalmazott meggyőződéséért és véleményéért bárkit is az állampolgárság megvonásával sújtanának”.

A háromszéki politikus aggasztónak tarja, hogy Romániában a magyarellenesség sorozatos megnyilvánulásai mellett növekedni látszik a „hivatásos feljelentők” száma is.

„Azt tapasztalom, hogy az utóbbi időben a Románia Modernizálásáért Nemzeti Koalíció (CNMR) nevet viselő, nyilvánvalóan politikai és egyéb érdekek mentén irányított álcivil szervezet csatlakozott ezek sorához” - írja közleményében Kulcsár Terza József, akit korábban ugyancsak feljelentéssel fenyegetett meg a Románia Modernizálásáért Nemzeti Koalíció. A Kovászna megyei MPP/RMDSZ politikus elemlékeztetett, hogy ő maga júniusában ismételten a gyulafehérvári ígéretek be nem tartására emlékeztette a közvéleményt és kijelentette, hogy míg a románok a „nagy egyesülés” centenáriumaként készülnek megünnepelni a 2018. évet, addig számunkra ez a gyász éve lesz. Ennek a nyilatkozatnak a nyomán a CNMR szervezet Kulcsár Terza Józsefet is feljelentéssel fenyegette. Legutóbb pedig az RMDSZ elnökének nyilatkozata kapcsán szólaltak meg ugyanilyen hangnemben, és a feljelentéssel való fenyegetőzés mellett kilátásba helyezték, hogy kezdeményezni fogják Kelemen Hunor román állampolgárságának megvonását – olvasható a képviselő közleményében.

A háromszéki parlamenti képviselő leszögezte: egyetért az RMDSZ elnökének nyilatkozatával, miszerint „a románságnak el kell fogadnia, hogy mi nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at”, ugyanakkor visszautasítja a magyarellenesség újabb megnyilvánulását, és szolidaritását fejezi ki Kelemen Hunorral. „Nehéz komolyan venni a Románia Modernizálásáért Nemzeti Koalíció szándékát, hiszen még egy ilyen önmagát civilnek nevező szervezetnek is tudnia kellene, hogy Románia Alkotmányának 5. cikkelye 2. bekezdésének értelmében az állampolgárság nem vonható vissza olyan személytől, aki azt születés révén szerezte meg” – mutatott rá Kulcsár Terza József.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?