A legfelsőbb bíróság illetékes Elena Udrea és Ioana Băsescu ügyében dönteni

A bukaresti táblabíróság szerdán ehárította illetékességét Elena Udrea és Ioana Băsescu ügyének elbírálásában, amiben azzal vádolják, hogy törvénytelenséget követtek el a 2009-es államelnök-választási kampány finanszírozásában, és visszaküldik ezt a legfelső bírósághoz. 

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) május 24-én emelt vádat Elena Udrea, Ioana Băsescu és Dan Andronic ellen a 2009-es államelnök-választást megelőző kampány finanszírozásával kapcsolatos ügyben. A DNA a legfelsőbb bíróságra küldte az ügyet, ahol július 6-án arról döntöttek, hogy azt a bukaresti táblabíróságnak osztják le. A táblabíróság szerdai döntése alapján visszaküldik a legfelső bíróságra az ügyet. 

A volt miniszter szerdán azt kérte, hogy az ügyet küldjék vissza az Országos Korrupcióellenes Ügyészséghez (DNA), ugyanis "az ügyészek rossz vádiratot állítottak össze, amellyel mindenkit összezavartak". A bukaresti táblabíróságon Udrea azt mondta, hogy vádat emeltek ellene, néhány reklámtábla kifizetésének módja miatt, de ezekért a tettekért legfennebb pénzbírsággal kellene őt sújtaniuk. "Igazságtalannak érzem, figyelembe véve az általános helyzetet. Vagyis mindenki kampányolt. Én nem voltam kampányfőnök. Ha azt akarjuk vizsgálni, hogy miként finanszíroznak egy kampányt, akkor mindenkit vizsgáljunk, ne csak Elena Udreát. (...) Egy kampányban mindenki kér pénzt. Nem én kértem. Így finanszíroznak egy kampányt. A politikusok elmennek az üzletemberekhez és megkérik, hogy támogassák kampányukat vagy a pártot, ezért minősül kihágásnak a 334-es törvény alapján és nem bűncselekménynek. (...) Az ügyészek rossz vádiratot állítottak össze és mindenkit összezavartak. Azt szerették volna, hogy bűncselekményekkel vádoljanak, olyan vádiratot állítottak össze, hogy a bírák sem tudják ki tudna dönteni az ügyben. Nagy volt a sietség. Vádolják meg Ioana Băsescut is. Most látszik, hogy miként állítottak össze ügyiratokat, nyomásgyakorlással, megfélelmlítéssel. Az igazságszolgáltatás jelenleg össze van zavarodva" - mondta Udrea. 

Udrea ügyvédje, Alexandru Chiciu szerint a vádiratban szereplő tettek nem felelnek meg a jogi besorolásnak és kérte, hogy küldjék vissza a DNA-hoz az ügyet, hogy készítsék el ismét a vádiratot. 

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség május 24-én emelt vádat Elena Udrea, Ioana Băsescu és Dan Andronic ellen a 2009-es államelnök-választást megelőző kampány finanszírozásával kapcsolatos ügyben. Elena Udreának - aki a tettek elkövetése idején regionális fejlesztési és turisztikai miniszter volt, és részt vett a 2009-es elnökválasztás egyik jelöltje, Traian Băsescu kampányában - kétrendbéli, megvesztegetés elfogadására való felbujtás és ötrendbéli pénzmosás vádjával kell bíróság elé állnia. 

Ioana Băsescu közjegyző, Traian Băsescu volt elnök lánya ellen sikkasztásra való felbujtás és pénzmosásra való felbujtás, Dan Andronic újságíró ellen pedig hamis tanúzás és bűnpártolás miatt emeltek vádat. Bíróság elé állítják még az ügyben Gheorghe Nastasiát, aki a tettek elkövetésének idején a regionális fejlesztési minisztérium főtitkára volt, Victor Tarhont, a Tulcea Megyei Tanács akkori elnökét, valamint Ioan Silviu Wagnert, az egyik többségi állami tulajdonú gazdasági társaság volt vezérigazgatóját. 

A vádhatóság szerint a 2009-es választási kampányban korrupciós ügyletekből, sikkasztásból és adócsalásból származó pénzösszegekből fizettek ki bizonyos szolgáltatásokat, és Elena Udrea közvetített a pénzre illegális úton szert tevő személyek, illetve a választási kampányban bizonyos szolgáltatásokat nyújtó cégek között. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?