banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

A búcsúról szóló memorandumot vett át Csíksomlyón Klaus Johannis (percről percre)

Klaus Johannis román lobogóval viszonozta kedden az ajándékba kapott székely zászlót a székelyföldi önkormányzatokkal tartott csíkszeredai találkozóján. Az államfő többek között arról beszélt az elöljáróknak, hogy támogatja a helyi és a regionális autonómiát, de az etnikai alapú autonómia széthúzáshoz vezet. Az elnököt Csíksomlyón arra emlékeztették, hogy a román állam hozzáállása miatt az UNESCO elutasította a búcsú felvételét az UNESCO világörökségi listára. Percről percre tudósítottunk Klaus Johannis székelyföldi látogatásáról.

20:30

Porcsalmi: az államfő nyitottnak mutatkozott a párbeszédre

Az autonómia dél-tiroli modelljéről is tájékoztatták az államfőt a székelyföldi önkormányzati vezetők kedden délután Sepiszentgyörgyön, egy szűk körű megbeszélésen, amelyen az RMDSZ ügyvezető elnöke is részt vett. Porcsalmi Bálint a Maszolnak nyilatkozva pozitívumnak nevezte, hogy Klaus Johannis nyitottnak mutatkozott a párbeszédre.

20:00

Az államfő üzenete Sepsiszentgyörgyről: működjünk együtt

Decentralizációról, régióátszervezésről, autonómiáról és klaszterekről tanácskozott Háromszéken Klaus Johannis államfő a székelyföldi megyék tanácselnökeivel és magyar többségű városok polgármestereivel.  Itt olvashatja a helyszíni tudósításunkat.

17:18

Borbolyék a Johannis-látogatásról: jó irányba mozdulnak el a dolgok

A Klaus Johannisszal történt keddi csíkszeredai találkozó után Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke közösen nyilatkoztak a sajtónak az államfő székelyföldi látogatásáról. Mindketten úgy vélekedtek, jó irányban mozdultak el a dolgok.

15:50

Maroshévízre hívta Johannist az ortodox püspök

Maroshévízre hívta Klaus Johannist Hargita és Kovászna megye ortodox püspöke a nagy egyesülés 100. évfordulója alkalmából tartott ünnepségre.  ndrei Moldovan püspök egy Krisztust ábrázoló ikonnal ajándékozta meg az államelnököt, hogy "elkísérje nehéz küldetésében". Az ikont a marosfői apácák festették. 

"Köszönöm a szép fogadtatást. Kedves hívek, kedves románok, nagyon örülök, hogy eljutottam ma a püspöki székesegyházba. Olyan szépen öltözöttek, szép gyermekeik vannak és szeretném, hogy ezek a közösségek szépen és jól fejlődjenek. Nagyon különleges számomra a katedrálisba tett látogatásom, amelyet nagyon rég vártam és talán nem tévedek, ha azt mondom, hogy ezek a találkozások nem csak az egyháztól és nem csak az államtól, hanem mindannyiunktól függenek" - mondta Johannis a templomban. (Agerpres)

15:39

Az államfő Hargita megyei útja Csíkszentkirályon ért véget

Az államfő Hargita megyei látogatásának utolsó állomása a Hargita Gyöngye csíkszeredai palackozó üzeme volt. Klaus Johannis kedden délután Sepsiszentgyörgyön fejezi be székelyföldi látogatását, ahol kis- és középvállalkozások, klaszterek és inkubátorházak képviselőivel találkozik.

15:30

Levélben fordultak Johannishoz a székelyföldi románok

Nemzeti és kulturális identitásuk megőrzéséhez kértek támogatást Klaus Johannistól a székelyföldi románok. Kovászna és Hargita megye ortodox püspöke, Andrei Moldovan kedden levelet adott át a csíkszeredai Szent Miklós ortodox templomba látogató államfőnek, amelyben a székelyföldi románok azt kérik Iohannistól, hogy támogassa őket nemzeti és kulturális identitásuk megőrzésében.

A levélben az olvasható, hogy a Hargita és Kovászna megyében élő román közösség nemzeti, kulturális identitásának megőrzése érdekében a központi költségvetésből kell anyagi támogatást biztosítani a két megye kulturális, vallási és civil szervezetei projektjeinek támogatására, mivel „ebben a térségben a román közösségnek nagyon szűkösek a gazdasági lehetőségei”. A levél aláírói szerint csak a gazdasági fejlődés révén állítható meg a románok elvándorlása a környékről. (Agerpres)

15:02

A Szent István Otthont is felkereste az államfő

Klaus Johannis meglátogatta a csíksomlyói Szent István Otthont, majd megtekintette az otthon udvarán ahelyi vállalkozók, mesterek és termelők standjait. A végén pedig csoportképet készített a Hargita megyei közösségek népviseletbe öltözött képviselőivel.

14:28

Korodi memorandumot nyújtott át a csíksomlyói búcsú ügyében

Korodi Attila képviselő átnyújtott egy memorandumot Klaus Johannisnak, amelyben emlékezteti az államfőt arra, hogy a román államot képviselő államtitkár hozzáállása miatt az UNESCO múlt év végén elutasította a csíksomlyói búcsú felvételét a védett szellemi kulturális örökségek listájára. A dokumentum felidézi: a román kulturális miniszter megígérte az ENSZ-testület etiópiai ülése után, hogy a román állam ismét felterjeszti a búcsút a világörökségi listára, de ez azóta sem történt meg. „Ez azt bizonyítja, hogy Románia nem akarja, hogy egy keresztény búcsú felkerüljön a védett szellemi kulturális örökségek listájára” – olvasható a memorandumban.

14:08

Az államfő meglátogatta a csíksomlyói kegytemplomot

A csíkszeredai ortodox templom után az államfő a csíksomlyói kegytemplomot kereste fel. Klaus Johannist elkísérte Korodi Attila képviselő és Borboly Csaba tanácselnök is. Urbán Erik ferences atya körbevezette az államfőt a templomban, ismertette a kegyhely történetét. A kegytemplomban az államfő egy orgonajátékot is meghallgatott.A templomban lévő hívekkel is szóba állt.

14:02

Székely önkormányzati vezetők: Johannis elismerte, hogy egy régió vagyunk

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert és Kovászna Megye Tanácsának elnökét, Tamás Sándort kértük meg arra, hogy értékelje Klaus Johannis államfő és a székelyföldi önkormányzati vezetők kedd délelőtti csíkszeredai találkozóját.

13:23

Folytatódik Johannis Hargita megyei programja

Klaus Johannis ezekben a percekben a csíkszeredai Szent Miklós ortodox templomot látogatja meg, majd felkeresi a csíksomlyói kegytemplomot és kolostort.

12:50

A székelyföldi románok külön találkozót kérnek

A Románia Modernizációjáért Nemzeti Koalíció (CNMR) kedden közölte, hogy csatlakozik tagszervezete, a Hargita, Kovászna és Maros Megyei Románok Civil Fórumának (FCRHCM) azon igényéhez, hogy lehetőségük legyen találkozni a székelyföldi hivatalos látogatáson lévő államfővel.

Az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közleményben a CNMR azt írja: az elnöki hivatal honlapján közzétett látogatási ütemtervben nem szerepel a Hargita és Kovászna megyei román közösség képviselőivel való találkozó, ezért kérik az államfőt, hogy iktassa be ezt is programjába. „A CNMR fontosnak tartja, hogy Románia elnöke egyenlő bánásmódot alkalmazva és egyensúlyt tartva tájékozódjon a magyar és a román etnikumú állampolgárok gazdasági, társadalmi és együttélési kérdéseiről” – érvelnek a dokumentum aláírói. 

12:43

Az elnök segítségét kérik az idegenforgalom fellendítéséhez

Parajd polgármestere, Bokor Sándor beszédében szóvátette, hogy a község számára valóban nagyszerű turisztikai lehetőségeket rejteget a sóbánya, de vidéknek ez a nevezetessége továbbra is állami tulajdonban van. Az állam pedig nem veszi ki részét idegenforgalom fellendítéséből, ez a feladat teljes egészében az önkormányzatra hárul.

12:34

Johannis: összpontosítsunk a jövőre

Klaus Johannis arra kérte a helyi elöljárókat, hogy próbálják félretenni a történelmi sérelmeket, és a múltba való révedés helyett összpontosítsanak a jövőre. Úgy fogalmazott: a történelemmel az akadémikusoknak kell foglalkozniuk, a jövő azonban a politikusok felelőssége.

Mint mondta, nem tudott róla, hogy vendéglátói eléneklik majd a székely himnuszt. „Meghallgattam, amit énekeltek nekem és utána továbbhaladtunk. Tiszteletem jeléül hallgattam meg a székely himnuszt. Azt hiszem, az is nagyon fontos, ami az emberek lelkéből jön, nem csak az, amit a protokoll ír elő” – vélekedett Johannis.

A beszélgetés után az államfő Európa-szinten példaértékűnek nevezte, hogy Romániában a kisebbségi nyelveket lehet használni az iskolákban, a sajtóban, és a közigazgatásban is, amennyiben nagyobb számú kisebbségi él az adott településen. „Azt hiszem, ennek lehetőségét – legalábbis európai szinten – nagyon pozitív példaként tartják számon” – jelentette ki az államfő.

Johannist a székely zászlóról is megkérdezték az újságírók. „A zászlók erős szimbólumok. Azt tartom észszerűnek, ha körültekintünk. Sok környék van, amelyek - általában turisztikai vagy kulturális vonatkozásban - népszerűsíteni akarják magukat, és ehhez történelmi szimbólumokat használnak fel. Azt hiszem, a vitának ebből kéne kiindulnia. Hogy az a zászló, amiről önök beszélnek (a székely zászló - szerk. megj.) nagyon sok politikai vitához vezetett, annak szerintem az az oka, hogy míg például Bukovina zászlaját kizárólag turisztikai népszerűsítésre használják, addig ehhez a zászlóhoz mindig politikai követelések társultak. Tehát ez egy bonyolult ügy, de biztos van rá megoldás, ha megvan a szándék a feszültségek feloldására” – jelentette ki az elnök. 

12:29

Ráduly: Johannis elismerte, hogy a székely megyék együvé tartoznak

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere történelminek nevezte az elnök látogatását. Szavai szerint Klaus Johannis az első államfő, aki a két megye együttes meglátogatásával elismerte, hogy a két székelyföldi térségben élő emberek együvé tartoznak. Hozzátette, azért is történelmi ez a látogatás éppen Csíkszeredában, mert a szászok Szeklerburgnak, vagyis székely várnak nevezték a várost. 

12:23

Antal az erdélyi szászok sorsára emlékeztette Johannist

A polgármesterek közül Sepsiszentgyörgy elöljárója, Antal Árpád szólalt fel elsőként. Elmondta, a magyarság szemszögéből is érdemes megnézni, hogy valóban olyan jó-e a romániai kisebbségeknek, mint ahogy azt állítják a romániai döntéshozók. Emlékeztetett arra, hogy mi történt a kommunizmus idején az erdélyi szász közösséggel, valamint a magyar közösséggel, hogyan duzzasztották fel Marosvásárhely lakosságát román nemzetiségűekkel, hogy az ottani magyarok aránya csökkenjen. A Központi Fejlesztési Régióhoz való tartozás hátrányait is kiemelte. Mint mondta: a két magyar többségű megye azért szenved hátrányt, mert egy régióban van két gazdaságilag fejlett megye, Brassó és Szeben. 

12:14

Kapott egy székely zászlót, adott cserébe egy román lobogót

A résztvevők hangos tapsa közepette Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármester egy székely zászlót adott ajándékba  az elnöknek. A csíkszeredai városgazda magyarázatot is fűzött a zászlóra felírt adatokhoz. A felső két sorban a 2014-es elnökké választásának dátuma és a székelyföldi látogatásának dátuma, az alsó kettőben pedig a két székely megyében elért eredménye volt olvasható.

Klaus Johannis pedig egy román tikolórral viszonozta a gesztust. 

11:59

Klaus Johannis: az etnikai alapú autonómia széthúzáshoz vezet

Klaus Johannis magyarul is üdvözölte a jelenlévőket. Külön megköszönte, hogy énekeltek neki, hozzátette, szép, erős hangja van a székelyföldi önkormányzati vezetőknek.

„Azért jöttem ide, hogy jobban megismerjem önöket. Azért jöttem, hogy nagy figyelemmel hallgassam önöket. Remélem, hogy a legjobb megoldást találjuk meg azokra a nehézségekre, amellyel küszködnek. Sokszor a két magyar többségű megyével kapcsolatos híreket egyoldalúan tálalják, amelyek gátolják azt a fejlődést, amelyre a közösségnek szüksége van” – jelentette ki az államfő.

Johannis a jogállamiság fontosságát is kiemelte. Szavai szerint Hargita és Kovászna megyében olyan munka folyik, amelyre érdemes figyelmet fordítani. „A gyógyfürdők, valamint a népi kultúra által képviselt értékek is fontos szegmensei a két megye gazdaságának, ezért a turizmus fejlesztése kiemelten fontos a térségben. Ugyanakkor oda kell figyelni arra is, hogy a lehető legtöbb uniós forrást hívják le a térségben” – jelentette ki. Elismeréssel beszélt arról, hogy Hargita és Kovászna megyében jól működik a klaszterrendszer.

Az államfő hangsúlyozta: Romániának decentralizációra van szükség, mert a helyiek tudják a legjobban, hogy mit kívánnak a helyi érdekek. Szerinte a regionalizásra is szükség van, de csak akkor, ha a közigazgatást jobbá teszi. A helyi és a regionális autonómia rendben van szerinte, azonban az etnikai alapú autonómia csak széthúzáshoz vezetne.

Végül elmondta, aggasztja, hogy a helyi fiatalok nem ismerik a román nyelvet. Emlékeztetett: a jól képzett magyaroknak ugyanúgy megvan az esélyük arra, hogy jó munkahelyük legyen bárhol az országban. „Ne vegyük el a gyermekektől a lehetőséget egy jobb jövőtől azzal, hogy túlpolitizáljuk a helyzetet” – jelentette ki.

Az államfő kiemelte a székelyföldi önkormányzati vezetők szerepét a közösség sorsának alakításában. „Az önök felelőssége hatalmas, a politikai képviselőknek nem szabad elfelejteniük, hogy egyes témák mindig érzékenyek lesznek a többség számára. A felelősség az emberekkel szemben arra vonatkozik, hogy olyan Romániában éljünk közösen, amelynek lakossága etnikai hovatartozás nélkül jól érzik itt magukat” – jelentette ki.

11:33

Tamás Sándornak ami a szívén, az a száján

Tamás Sándor németül is köszöntötte Klaus Johannist, majd kijelentette: a Gyulafehérvári Nyilatkozat nemcsak az erdélyi magyaroknak, hanem a románoknak és a szászoknak is sokat jelent.

„Mi nem sírni akarunk, hanem megoldást akarunk találni az Ön segítségével arra, hogy a magyar közösség számára is élhető legyen ez a hely. Kettős mércét alkalmaznak minden téren ebben az országban. A romániai bukovinaiak, tatárok stb. szabadon ünnepelhetik nemzeti ünnepüket. Mi nem etnikai autonómiát akarunk, hanem olyan autonómiát akarunk, amely európai, és amelynek köszönhetően jólétben élhetünk. Moldovának, Bukovinának, saját zászlója van. Nem igazságos, hogy a Székelyföldnek nincs joga sem a saját zászlója, sem a saját nemzeti ünnepének megtartására” – sorolta Tamás Sándor.

A háromszéki politikus sérelmezte azt is, hogy a két magyar többségű megyét turisztikai szempontból sem lehetséges népszerűsíteni úgy, mint Bukovinát. Tamás Sándor az államfő keddi mărăști-i látogatására utalva kérte, hogy arrafelé haladta, az Ojtozi-szorosban gondoljon arra, ami ott történt. Megemlítettek Márton Áron munkásságát is, emlékeztetve Klaus Johannist arra, hogy a püspök szentté avatását várják.

11:08

Állva hallgatta a székely himnuszt az államfő

Klaus Johannis belépett a megyeháza üléstermébe, ahol közvitán vesz részt Hargita és Kovászna megye önkormányzati képviselőivel. Megérkezése után felcsendült a román himnusz, amelyet felállva hallgatott meg a közönség. Ezt követően a jelenlévők elénekelték a székely himnuszt is.

Az államfő rövid beszédet tartott, amelyben megköszönte a meghívást. „A gazdasági fejlődéshez szükséges eszközök elég szűkösek. Sajnos a fiatalok elhagyják a szülőföldet, többek között azért is, mert nehézséget jelent nekik megtanulni az állam nyelvét a rossz oktatási módszerek miatt” – mondta Johannis.

Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba köszöntőbeszédében a Sapientia egyetem fontosságára is kitért, kiemelve, a felsőoktatási intézmény nagy szerepet játszik abban, hogy a székelyföldi fiatalok jól képzett munkaerő legyenek. Ez nagyban köszönhető a magyar kormány támogatásának – hívta fel az államfő figyelmét.

Az RMDSZ-es politikus kitért a földek visszaszolgáltatásának az elhúzódó ügyére, majd megemlítette, hogy a csíksomlyói búcsú sajnálatos módon nem került fel az UNESCO-világörökség listájára. Köszöntőbeszéde végén a Gyulafehérvári Nyilatkozatban tett ígéreteket kérte számon. Végül pedig azt mondta az államfőnek, hogy a székelység nem akarja mostohagyermeknek érezni magát ebben az országban. „Remélem, hogy a  2018-ban esedékes centenárium alkalmával vállalja a mediátor szerepét, és segítsen abban, hogy a Nyilatkozatban foglaltak megvalósuljanak” – fordult Borboly az államfőhöz.

11:06

Megérkezett az államfő, röviden nyilatkozott

Csíkszeredai tudósítónk élőben közvetítette Klaus Johannis érkezését a megyeházához, ahol az államfő röviden nyilatkozott a sajtónak.

10:43

Tüntetők várják Klaus Johannist a megyeháza előtt

Több tucat tüntető várja az államfőt a csíkszeredai megyeháza előtt. A demonstrációt az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) ifjúsági szervezete, a MINTA kezdeményezte.

Az EMNP korábbi felhívása szerint azt akarják tudatni az államfővel, kiállnak az erdélyi magyarok jogaiért és elfogadhatatlannak tartják az utóbbi időben a közösséget ért jogsértéseket.

10:28

Orgonamuzsikát is hallgat Klaus Johannis Csíksomlyón

Orgonajátékot is meghallgat a csíksomlyói kegyhelynél Klaus Johannis államfő székelyföldi látogatása alkalmával – tudtuk meg Urbán Erik ferences atyától, a kegytemplom igazgatójától.

10:27

A „kényes témákkal” is szembesítik majd az államfőt

Nem akarják kerülni a kényes témákat a székelyföldi önkormányzati vezetők az államfővel tervezett keddi, csíkszeredai találkozón. A Maszol által kérdezett Kovászna és a Hargita megyei elöljárók elmondták, hogy melyek azok a magyar közösséget foglalkoztató legfontosabb problémák, amelyeket mindenképp felvetnek Klaus Johannisnak.

10:25

Ez lesz az államfő hivatalos székelyföldi programja

Az elnöki hivatal közlése szerint ez lesz Klaus Johannis székelyföldi programja:

  • 09:55 Érkezés Hargita Megye Tanácsához
  • 10:00 Közvita Következetesség és átláthatóság – jó gyakorlatok Hargita és Kovászna megyében címmel Hargita és Kovászna megye önkormányzati képviselőivel a csíkszeredai megyeházán
  • 11:50 A csíkszeredai Szent Miklós ortodox templom meglátogatása
  • 12:15 A csíksomlyói kegytemplom és kolostor meglátogatása
  • 12:30 A Szent István Otthon meglátogatása és helyi vállalkozók, mesterek és termelők standjainak megtekintése
  • 12:55 A csíkszentkirályi Hargita Gyöngye ásványvízgyár meglátogatása
  • 14:10 Érkezés Kovászna Megye Tanácsához, Sepsiszentgyörgy
  • 15:05 Találkozó a klaszterek és közösségi fejlesztési társulások képviselőivel

Kapcsolódók

Kimaradt?