EMNP-tüntetők várják Klaus Johannist Csíkszeredában

Tüntetést szervez kedden Csíkszeredában Klaus Johannis államfő látogatása idején az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP). Tőke Ervin, az alakulat ifjúsági szervezetének elnöke arra kérte a résztvevőket, vigyenek magukkal székely zászlót a tüntetésre.

Tőke Ervin, az EMNP országos alelnöke, az alakulat ifjúsági szervezetének, a Mintának a vezetője hétfői közleményében jelentette be a Hargita Megyei Tanács épülete előtt kedden 9 és 11 óra között tartandó tüntetést. Ekkor Klaus Johannis államelnök helyi és megyei önkormányzati képviselőkkel találkozik a hargitai megyeházán. „Arra kérjük szimpatizánsainkat és mindazokat, akik aggódnak az elmúlt időszak magyarellenes megnyilvánulásai miatt, hogy – velünk együtt – vegyenek részt a megmozduláson.

„Tudassuk az államfővel: kiállunk az erdélyi magyarok jogaiért és elfogadhatatlannak tartjuk az utóbbi időben a közösségünket ért jogsértéseket” – szerepel az EMNP felhívásában. A résztvevőket arra kérik, lehetőségeik szerint vigyenek magukkal székely zászlót, ezzel is jelezve a magyar közösségnek a szabad szimbólumhasználathoz való jogát és „határozott autonómiaigényét”.

Néhány nappal ezelőtt kibocsátott felhívásában a Minta arra kérte a székelyeket, hogy Johannis keddi székelyföldi látogatására tűzzék ki házaikra a székely zászlót. A felhívás szerint ezzel a gesztussal egyfelől a székely vendégszeretetről üzenhetnének az államfőnek, másfelől pedig azt mutathatnák meg, hogy Székelyföld igenis létezik, a székelyek autonóm közösségként a szülőföldjükön akarnak jövőt építeni maguknak.

Klaus Johannis államfő és felesége, Carmen már hétfőn Erdélybe érkezett, az egyik kolozsvári vendéglő büszkén posztolta ki Facebook-oldalára, hogy az elnöki pár náluk ebédelt.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?