FRISSÍTVE - Kövesi: nem adjuk fel, maffiával állunk szemben

FRISSÍTVE: „Sem legfőbb ügyészként, sem a korrupcióellenes ügyészség vezetőjeként nem kértem egyetlen beosztottamtól sem, hogy valamely gyanúsított előzetes letartóztatását kérje, vagy az én útmutatásaim szerint járjon el egy bizonyos bűnvádi dossziéban” – jelentette ki vasárnap Laura Codruța Kövesi. 

A DNA főügyésze a ziare.com portálnak adott terjedelmes interjút, amelyben először szólalt meg az őt lejárató hangfelvételek kiszivárgása óta. A bűnvádi eljárás elől elszökött Sebastian Ghiță üzletember tulajdonában lévő hírtelevízióban közölt hangfelvételekről leszögezte: ezeket nyilvánosságra hozataluk előtt meghamisították.

A főügyész szerint a szivárogtató a DNA egyik munkamegbeszélésén elhangzottakat rögzítette. „A nyilvánosságra került felvétel még csak nem is követi az ülés kronológiáját. Meghamisítója összekeverte az elhangzó frázisok, mondatok sorrendjét, és olyan kijelentéseket is beékelt, amelyeket én sohasem használok” – magyarázta. Hozzátette, ezek a beékelések interneten beszerezhető szoftverek segítségével könnyen elvégezhetők. (Korábban még a Kövesi által menesztett két ügyész, Doru Țuluș és Mihaiela Moraru is megerősítette a sajtónak, hogy a DNA vezetője által soha nem használt kifejezések is elhangzanak a felvételen – szerk. megj.)

Szolgálati titkok szivárogtak ki

Kövesi leszögezte: Doru Țuluș és Mihaiela Moraru menesztésének nincs köze a kiszivárgott hangfelvételekhez. Közlése szerint már egy márciusban indított belső vizsgálat kiderítette, hogy a két ügyész megszegte az eljárásokat a munkája során. Emlékeztetett: olyan szakmai vétségeket követtek el, amelyek a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) szerint is indokolttá tette menesztésüket.

A főügyész cáfolta azt is, hogy hazugságvizsgálatra kötelezte annak a munkamegbeszélésnek a résztvevőit, amelyekről a hangfelvételek kiszivárogtak. Emlékeztetett, hogy ebben az ügyben ismeretlen tettesek ellen indult bűnvádi eljárás, amely során tanúkat – a tanácskozás résztvevőinek egy részét – hallgattak ki. Kihallgatás után a tanúnak lehetősége van poligráfos teszttel alátámasztani, hogy őszintén vallott, de ez nem kötelező.

Kövesi hangsúlyozta, hogy azon a bizonyos munkamegbeszélésén olyan szolgálati titkok hangzottak el, amelyek birtokában több bűnvádi eljárás alatt lévő gyanúsított menekülni tud az igazságszolgáltatás elől. Ezért szerinte bűncselekményt követett el, aki a hangfelvételt készítette a tanácskozásról.

Leszögezte azt is: soha nem kérte, hogy beosztottjai bizonyos személy vagy személyek ellen indítsanak eljárást. Szavai szerint főügyészi hatásköre mindössze annak ellenőrzésére korlátozódik, hogy az ügyész milyen ütemben végzi a munkáját. Abba sem szólhat bele, hogy milyen kényszerintézkedéseket kérjen a beosztottja egy mentelmi jogát elveszítő, bűncselekménnyel gyanúsított politikus ellen – tette hozzá. Magyarázata szerint főügyészként csak azt ellenőrizheti: van-e jogi alapja annak, hogy a gyanúsított mentelmi jogának megvonását kérjék a parlamenttől.

FRISSÍTÉS: „Nem adjuk fel, én nem adom fel”

„A DNA ostrom alatt áll, mert az intézmény hatékonysága kétségbe ejti azokat, akik nem akarják, hogy jól végezzük a munkáknak. Ezért támadnak minket, ezért nehezedik ránk nyomás, ezért vannak meghurcoltatások” – jelentette ki a korrupcióellenes főügyész a ziare.com portálnak adott interjú második részében.

Kövesi szerint ha a DNA senki ellen nem vizsgálódna, és érintetlenül hagynák a korrupciógyanús személyeket, akkor mindenki dicsérné az intézményt. „De nem hagyjuk magunkat. Én nem hagyom magam. Folytatjuk a munkánkat, amíg hagynak minket dolgozni, mert maffiával állunk szemben” – fogalmazott a DNA vezetője.

Kövesi közölte: nem tart különösebben attól, hogy a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) elkezdte a korrupcióellenes ügyészség vezetői menedzseri tevékenységének átvilágítását. Emlékeztetett, hogy az elmúlt két évben a CSM keretében működő ellenőrző testület több hasonló vizsgálatot végzett a DNA-nál, és nem talált rendellenességeket.

Kapcsolódók

Kimaradt?