A DNA kivizsgálásba kezdett a Rise Project által feltárt részletekkel kapcsolatban

A Rise Project által feltárt anyag több részletével kapcsolatban hivatalból nyomozni kezdett az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) - erősítette meg az intézmény sajtóirodája az Agerpres hírügynökség megkeresésére. 

A DNA közölte az Agerpres hírügynökséggel, hogy július 10-én in rem vizsgálatot indított a július 6-án közzétett tényfeltáró cikkben foglaltakkal kapcsolatban, vagyis a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgálja. Július 7-én megerősítette a DNA, hogy korrupció gyanúja miatt in rem bűnvádi eljárás van folyamatban (azaz a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgálják) abban az ügyben, amelyről a RISE Project csütörtökön, július 6-án hozott nyilvánosságra részleteket. A vizsgálat érdekében Brazília hatóságainak együttműködését is kérték.

Az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közlemény szerint a 2017. július 6-án nyilvánosságra hozott tényfeltáró cikkben szó esik egy, a DNA által folytatott kivizsgálásról. A DNA közli: a szóban forgó in rem kivizsgálást hivatalból indította el 2016. február 19-én, korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt. A vizsgálat keretében tanúkat hallgattak ki, dokumentumokat foglaltak le, és a hazai, valamint a brazil hatóságoktól is együttműködést kértek.

A Rise Project július 6-án tette közzé a belügyminisztérium titkosszolgálatának (DGIPI) tulajdonított jelentést, „Jegyzet a Teleorman megye társadalmi-gazdasági közegének ártó körülményekről” címen, amelyben egy, a megye döntéshozóiból álló bűnszervezetről számol be. Ezen hálózat révén Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője, Teleorman megyei tanácsának volt elnöke állítólag csalásokat követett el európai és hazai kormánypénzekkel kapcsolatban. A belügyi titkosszolgálatnak tulajdonított dokumentum Liviu Dragneát úgy említi, mint a SC. TelDrum SA. társaság főrészvényesét.

A Rise Project szerint a TelDrum vállalatot Liviu Dragnea csalás útján vette át az államtól, majd több mint egy évtizeden keresztül nem törvényes közbeszerzési eljárások révén megszerezte a Teleorman megyei közutak aszfaltozására vonatkozó megbízásokat. 

Kapcsolódók

Kimaradt?