Alkotmánybírósághoz fordult Sorin Grindeanu

Az alkotmánybíróságnál panaszolta be Sorin Grindeanu ügyvivő miniszterelnök csütörtökön a parlamentet, arra hivatkozva, hogy a - kormánya bukását eredményező - bizalmatlansági indítvány elbírálásakor nem tartották be a szavazás titkosságát.

A korlátozott jogkörökkel még hivatalban lévő kormányfő szerint emiatt alkotmányos természetű jogi konfliktus keletkezett az államhatalom két ága között. Grindeanu az alkotmánybíróság elnökének írt levelében leszögezte: nem a voksolás eredményének a megsemmisítését kéri, csak arra keres megoldást, hogy a törvényhozók a jövőben megszorítások nélkül, kizárólag a választóik érdekeit és saját meggyőződésüket szem előtt tartva adhassák le voksukat azokban az esetekben, amelyekben a házszabály titkos szavazást ír elő.

Grindeanu előző napi sajtóértekezletén úgy vélekedett: a parlament méltóságán aluli volt az a látvány, ahogyan a pártvezetés döntését végrehajtva a Szociáldemokrata Párt (PSD) törvényhozói látható módon adták le szavazataikat, ezt pedig - az esetleges "árulók" leleplezése érdekében - folyamatosan ellenőrizték is az urnák mellé kirendelt PSD-s honatyák.

A PSD elnöke ellen lázító Grindeanut a nem magyar kisebbségi képviselők segítségével, csekély szavazattöbbséggel múlt héten buktatta meg az őt januárban tisztségbe juttató szociálliberális kormánykoalíció, miután a pártja politikai támogatásától megfosztott politikus nem volt hajlandó önként lemondani a miniszterelnöki posztról.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?