Klaus Johannis államfő kihirdette a közalkalmazottak bérezését szabályozó törvényt

Kihirdette szerdán Klaus Johannis államfő a közalkalmazottak bérezését szabályozó törvényt - tájékoztat az elnöki hivatal.

„Nyilvánvaló, hogy az országnak szüksége van egy új jogszabályra, amely igazságosan szabályozza a közszférában dolgozók bérezését” – írja érvelésében Klaus Johannis államfő. Hozzátette: ugyanakkor arról is gondoskodni kell, hogy az új bértábla miatt ne boruljon fel a költségvetés, illetve a közszférában dolgozók megtartsák motivációjukat. 

Az államfő szerint a PSD-ALDE koalíció felelőssége a fenntartható fejlődés, a fizetésemelések és az ország makrogazdasági egyensályának megőrzése, a közlakalmazotti bértábla alkalmazása során fellépő problémákat pedig a parlamentnek és a kormánynak kell korrigálnia. Az elnök leszögezte: a kormánykoalíciónak úgy kell teljesítenie a béremelésekről szóló választási ígéreteit, hogy az államháztartási hiány ne haladja meg a GDP 3 százalékát.

A PSD-ALDE arra számított, hogy a kormány gazdaságpolitikáját rendszeresen bíráló Klus Johannis visszaküldi majd megfontolásra a parlamentnek a bértörvényt. A kormánypárton belül kirobbant, a Grindeanu-kabinet leváltásába torkollott politikai válság közepette a vakációra készülő parlamentnek nem lett volna ideje a tavaszi ülésszak vége előtt - akár változatlan formában is - még egyszer megszavazni a törvényt, ha Johannis elutasította volna annak kihirdetését.

A következő öt évben lépcsőzetesen bevezetendő, átlagosan több mint 50 százalékos béremelések többsége januártól kezdődik, amikor az összes közalkalmazott bére 25 százalékkal, 2018 márciusától pedig a tanárok bére további 20, az egészségügyben dolgozóké pedig 75 százalékkal emelkedne Romániában.

Az új bértábla magasabb béreinek bevezetése csak a magas rangú állami tisztségviselők esetében nem szenvedett halasztást. A legnagyobb, több mint 17 ezer lejes fizetése az államfőnek lesz, a legnagyobb és legkisebb állami fizetés aránya pedig az eddigi 15-ről 12-re csökken Romániában.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?