Liviu Dragnea nagyon elégedett volt Klaus Johannisszal

Az államfő minden kijelentése és hozzáállása a politikai válság elejétől kezdve helyes volt alkotmányos szempontból - jelentette ki kedden a Szociáldemokrata Párt elnöke, Liviu Dragnea. 

Dragnea kedden találkozott a PSD területi szervezeteinek elnökeivel, hogy a kormányalakításról tárgyaljon velük, miután reggel már megbeszélést folytatott Călin Popescu-Tăriceanuval, a koalíciós partnerpárt (ALDE) vezetőjével és a miniszterelnöki tisztségre jelölt Mihai Tudoséval. A PSD elnöke úgy nyilatkozott az államfő hozzáállásáról: „tetszett” neki, de nem lepte meg, mivel Johannis elnök a válság elejétől fogva „alkotmányos szempontból helyesen” viszonyult a helyzethez. 

Klaus Johannis államfő kedden aláírta a Mihai Tudose miniszterelnöki kinevezéséről szóló rendeletet. A kijelölt miniszterelnöknek a parlament elé kell járulnia, hogy az bizalmat szavazzon kabinetjének és a kormányprogramnak - tájékoztatott az Államelnöki Hivatal. 

Az államfő a parlamenti pártok vezetőivel való tárgyalásokat követően, hétfő este bejelentette, hogy a Szociáldemokrata Párt és a Liberálisok és Demokraták Szövetségének közös jelöltjét, Mihai Tudosét bízza meg kormányalakítással. „A jelenlegi válság súlyosan árt Romániának, árt a hazai gazdaságnak és az ország külföldi megítélésének. Ennek a válságnak mielőbb véget kell vetni” – fogalmazott az elnök a Cotroceni-palotában adott sajtónyilatkozatában. Johannis hangsúlyozta, mielőbb új kormányra van szükség, amely „megoldja a megoldatlanul hagyott problémákat”, illetve a PSD belső válsága által előidézett gondokat, ugyanakkor felszólította a parlamenti pártokat, hogy a hét végéig zárják le az új kormány beiktatásával járó parlamenti eljárást. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?