Lezárja a legfőbb ügyészség a 13-as kormányrendelettel kapcsolatos nyomozást

A legfőbb ügyészség elrendelte hétfőn a büntetőjog módosítását célzó, 2017/13-as sürgősségi kormányrendelettel kapcsolatos nyomozás lezárását. 

A legfőbb ügyészség márciusban indított bűnvádi eljárását a 13-as rendelettel kapcsolatban, bűnpártolás, a kormány vagy egy minisztérium tevékenységével kapcsolatos adatok rosszhiszemű közlése a parlamenttel vagy az államfővel az államérdeket sértő tettek leplezése érdekében, okiratok és bizonyítékok elrejtése vagy megsemmisítése, illetve hamis okirat kiállításának gyanújával.  Áprilisban kihallgatták az ügyben többek között Florin Iordache volt igazságügyi minisztert is. 

Eredetileg az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) indított eljárást a 13-as rendelettel kapcsolatban, később azonban elhárította az illetékességet, és a legfőbb ügyészség hatáskörébe utalta a nyomozás folytatását. A DNA akkor azt állította, a vizsgálat során arra utaló jeleket találtak, miszerint a rendelettel kapcsolatos bizonyos véleményezéseket megsemmisítettek vagy eltüntettek, más dokumentumokat pedig meghamisítottak. A DNA szerint bizonyítékot találtak arra, hogy a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős minisztérium által az igazságügyi minisztériumhoz először faxon küldött, január 31-ei véleményezést megsemmisítették, az eredeti dokumentumot pedig, amelyet az igazságügyi tárca képviselőinek átadtak, utólag eltüntették. 

A vádhatóság azt is közölte akkor, hogy a január 31-én este 19.45-re tervezett kormányülés kezdetéig (amelynek napirendjén egyébként nem szerepelt a büntetőjogot módosító kormányrendelet elfogadása) a szükséges öt véleményezés közül csak kettő készült el a szóban forgó rendeletről. A parlamenttel való kapcsolattartásért felelős minisztérium véleményezése 20 óra körül készült el. Iktatása, aláírása és lepecsételése után az említett dokumentumot faxon küldték el az igazságügyi minisztériumhoz, a faxot iktatószámmal látták el, és lepecsételték a szabályzat szerint, tehát hivatalos okmánnyá vált. Az ügyészek szerint azonban később a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős minisztérium véleményezésén módosítottak, és újabb, ezúttal kedvező véleményezést szövegeztek meg.

A Sorin Grindeanu vezette kabinet január 31-ia ülésén fogadta el a büntetőjogot módosító 13-as sürgősségi kormányrendeletet. A jogszabályt végül - a Bukarestben és az ország más városaiban szervezett nagyméretű tüntetések hatására - egy újabb rendelettel hatályon kívül helyezték.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?