Alkudozás a bizalmatlansági indítványról: az RMDSZ felsrófolta a tétet

Elakadtak hétfőn este az RMDSZ és a koalíciós pártok vezetői közötti tárgyalások a bizalmatlansági indítványról, de kedden újra asztalhoz ülnek. Kelemen Hunorék felsrófolták a tétet, estig minden eldőlhet.

Magasra emelte a tétet az RMDSZ a koalíciós pártokkal folytatott tárgyalásokon: a közigazgatási, illetve az oktatási törvény módosításától, a kisebbségi törvény elfogadásától és március 15. hivatalos ünnepé nyilvánításától teszi függővé a szavazatait a bizalmatlansági indítvány szerdai vitájakor – szivárgott ki a sajtóba a bukaresti egyeztetésekről.

Egyezség a felek közt még nem született hétfő este, mert a Szociáldemokrata Párt (PSD) nem fogadta el, hogy szankciókat is vezessenek be a közigazgatási törvénybe a közösségi jogokról szóló előírások megszegése esetére. Az RMDSZ eddig egyetlen engedményt tett a korábbi kéréseihez képest, és ez a székely zászló „törvényesítéséhez” kapcsolódik – írja a HotNews. A tárgyalásokat kedden folytatják.

Az RMDSZ számára kedvező fejlemény, hogy hétfőn a szenátus emberjogi bizottsága megszavazta a március 15-ét hivatalos ünnepé nyilvánító tervezetet, a tanügyi szakbizottságban pedig a kéréseinek megfelelően módosították már az oktatási törvényt. A jogszabály lehetővé tenné a differenciált érettségit a kisebbségek számára, az állam finanszírozná az egyházi iskolákban nyújtott teológiai képzést, létrehoznának egy pedagógusképző intézetet a magyar kisebbség számára, illetve felhatalmaznák az oktatási minisztériumot arra, hogy beleavatkozhasson a megyék iskolahálózatának kialakításába. Ez utóbbi módosítás a marosvásárhelyi katolikus gimnázium helyzetén segíthetne.

A képviselőház jogi, emberjogi és közigazgatási bizottsága elhalasztotta hétfőn a közigazgatási törvényt módosító RMDSZ-tervezet vitáját. A tervezet szerint a helyi hatóságoknak lehetővé kellene tenniük az anyanyelv használatát azokon a településeken, ahol egy kisebbség számaránya eléri a 10 százalékot. Jelenleg ez a küszöb 20 százalék. Kedden folytatják a vitát. A tervezetet a képviselőház tárgyalja elsőnek, a végső döntést a szenátus hozza meg.

A fenti információk egy részét Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök a Maszolnak, illetve a Transindexnek is megerősítette hétfőn. „Annak függvényében hozzuk meg döntésünket, hogy ezek a tervezetek átmennek-e kedden a képviselőházon, illetve a szenátuson” – mondta portálunknak a politikus.

Mint ismert, a parlament szerdán szavaz a bizalmatlansági indítványról, amelyet saját kormánya ellen terjesztett be a koalíció. A PSD-ALDE 244 honatyával rendelkezik, és 233 szavazatra szüksége az általuk „puccsistának” nevezett miniszterelnök megbuktatásához. Mivel az ellenzék várhatóan nem vesz részt az indítvány parlamenti vitáját, az RMDSZ harminc szavazata eldöntheti a Grindeanu-kabinet sorsát.

Kapcsolódók

Kimaradt?