Bizalmatlansági indítvány: az RMDSZ hétfőn „ceruzával a kézben” tárgyalt

FRISSÍTVE: Sorin Grindeanu miniszterelnökkel és a koalíciós pártok elnökeivel is asztalhoz ült hétfőn Bukarestben az RMDSZ tárgyalódelegációja. A szövetségnek a bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatos álláspontja és az erdélyi magyarság érdekérvényesítése volt a téma – tájékoztatta a Maszolt Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök.

A politikus elmondta, előbb a kormányfővel, majd a PSD-ALDE vezetőivel tárgyaltak. Tájékoztatása szerint az RMDSZ konkrét, az erdélyi magyarás érdekérvényesítésével kapcsolatos kérésekkel ült asztalhoz. „Papírral, ceruzával a kézben, csak a bizalmatlansági indítványról tárgyaltunk. Vannak komoly kéréseink” – nyilatkozta az ügyvezető elnök.

Porcsalmi Bálint az RMDSZ kéréseinek tartalmát a tárgyalások befejezése előtt nem kívánta részletezni. Közlése szerint hétfőn délután és kedden is újra asztalhoz ülnek mindkét féllel. Az ellenzékkel nem tárgyalnak, mert részükről senki nem kereste meg őket – tette hozzá kérdésünkre válaszolva.

FRISSÍTÉS: Az RMDSZ nem zárkózik el attól, hogy döntő módon befolyásolja a PSD-n belüli konfliktus kimenetelét, amennyiben a mérleg nyelvévé válik a szerdai bizalmi voksolás alkalmával. "Elmondtuk már, hogy ez az egész helyzet a PSD hibája, ők voltak ennek okozói, úgy kreáltak egy problémát, hogy most nem tudják megoldani. Ez normális demokráciában egy belharc. De itt rég nem tudunk egy normális, ideális politikai helyzetről beszélni. Mi ebben az esetben - azt is mondhatnám nagyon leegyszerűsítve, hogy - a PSD rossz lépéseit és hibáit kihasználjuk arra, hogy saját érdekeinknek tudjunk érvényt szerezni" - magyarázta Porcsalmi Bálint az MTI-nek.

Mint ismert, a parlament szerdán szavaz a bizalmatlansági indítványról, amelyet saját kormánya ellen terjesztett be a koalíció. A PSD-ALDE 244 honatyával rendelkezik, és 233 szavazatra szüksége az általuk „puccsistának” nevezett miniszterelnök megbuktatásához.

Victor Ponta kormányfőtitkár szerint Sorin Grindeanunak már sikerült 14 honatyát maga mellé állítania a koalíciós soraiból, így elképzelhető, hogy nem lesz meg a bizalmatlanság indítvány sikeréhez szükséges 233 szavazat. Mivel az ellenzék várhatóan nem vesz részt az indítvány parlamenti vitáját, az RMDSZ harminc szavazata eldöntheti a Grindeanu-kabinet sorsát.

A bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatos álláspontjáról szerdán, a szavazás előtt, a frakciók együttes ülésén dönt az RMDSZ. A szövetség vezetői arra kaptak felhatalmazást szombaton a Szövetségi Állandó Tanácstól, hogy addig tárgyaljanak a parlamenti pártokkal a kialakult helyzetről.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?