Illyés Gergely: nem kedvező az időpont az RMDSZ kormányra lépéséhez

Sorin Grindeanu jövő héten jogi értelemben is megbukik, mert a koalíció saját kormánya elleni bizalmatlansági indítványa sikeres lesz – véli Illyés Gergely. A politológus a Maszolnak elmondta, szerinte kedvezőtlen az időpont az RMDSZ kormányra lépéhez Liviu Dragnea személye miatt. „Nem tudni, hogy mi lesz a Szociáldemokrata Párttal, ha elnöke börtönbe kerül” – jelentette ki.

Illyés Gergely politológus biztos abban, hogy a bizalmatlansági indítvány sikeres lesz, és Sorin Grindeanu elveszíti a miniszterelnöki széket. „A kormányfő politikailag már megbukott, párttámogatás nélkül nem lehet kormányt fenntartani. A bizalmatlansági indítványról szóló szavazás után jogi értelemben is meg fog bukni” – nyilatkozta a Maszolnak.

Illyés Gergely szerint ezt Sorin Grindeanu is tudja, de a miniszterelnök és támogatói jobbnak látták végigjárni a kormány megbuktatásának teljes alkotmányos procedúráját és megvárni a bizalmatlansági indítványt, mert hosszú távon ez az érdekük.

A PSD-ALDE fog tovább kormányozni

Ismert, hogy sikeres bizalmatlansági indítvány esetén az alkotmány értelmében újra kormányalakítási tárgyalások kezdődnek, az államfő konzultációsorozatot kezdeményez a parlamenti pártokkal, amelynek végén nevesíti a miniszterelnököt. A politológus arra számít, hogy Klaus Johannis is megpróbálja elhúzni ezt a procedúrát. Szerinte ugyanis az államfő is abban érdekelt, hogy az ország közvéleménye előtt világossá váljon: a Dragnea–Tăriceanu-páros válságot idézett elő homályos okok miatt, és ezért minden felelősség az övék.

„Most az ellenzéknek, Johannisnak és Grindeanunak is ugyanaz az érdeke, minél inkább elhúzni ezt a történetet, míg nyilván Dragneáéknak az lenne, hogy minél gyorsabban zárják le, de ez láthatóan nem fog menni” – magyarázta. Szerinte a pártokkal tartott konzultációsorozat végén az államfő ismét arra a következtetésre fog jutni, hogy a PSD-ALDE-nek stabil parlamenti többsége van, ezért a soraikból nevez majd ki kormányfőt. Ám az megjósolhatatlan, hogy akárcsak a télen, elutasítja-e a koalíció első jelöltjét, mert ez függ a jelölt személyétől is.

Nem alkalmas időpont a kormányra lépésre

Felvetésünkre Illyés Gergely elmondta: szerinte kedvezőtlen az időpont az RMDSZ kormányra lépéséhez. Emlékeztetett arra, hogy a PSD-ALDE-nek az RMDSZ nélkül is többsége van a parlamentben, még akkor is, ha Daniel Constantin vezetésével néhány képviselő kivált a kormánypárti a frakciókból. Ennek ellenére a koalíció most érdekelt az RMDSZ-szel való közös kormányzásban, és ezt az utóbbi napokban többször jelezték is.

„Nagyon bizonytalan a helyzet, nem kedvező az időpont az RMDSZ számára a kormányra lépéshez. Nem tudni, hogy mi lesz a Szociáldemokrata Párttal, ha elnöke, Liviu Dragnea börtönbe kerül. Nem tudom, kivel lehetne a PSD-ből hosszú távú tervekről tárgyalni, kivel lehet megegyezni a kormányzásról, és kivel lehet kezet fogni arra, hogy egy éven, másfél éven belül milyen előrelépéseket lehet, akár kisebbségi kérdésben tenni. Komolyan tárgyalni nem igazán lehet egy ilyen törékeny helyzetben” – fogalmazott.

Hogyan jutottunk idáig?

A politológus szerint a most kialakult válság is abban gyökerezik, hogy Liviu Dragneát a második bűnvádi perében is elítélhetik. „Ha a párt elnöke, egy erőskezű politikus, feje felett lebeg a börtönbüntetés veszélye, akkor törvényszerű, hogy a PSD mozgásban van, és megpróbálnak felkészülni a Dragnea utáni időszakra, és szerintem ez a válság ennek a kicsengése” – magyarázta.

Illyés Gergely értelmezése szerint a PSD-ben létezik egy csoportosulás, amelyik Sorin Grindeanuban látja azt a politikust, aki a Liviu Dragnea utáni időszakban a párt élére állhatna. Ezt a csoportosulást a jelek szerint Victor Ponta irányítja, és azokból az emberekből áll, akiket a Dragnea-vezetés háttérbe szorított.

„Sorin Grindeanu helyi politikusból nagyon gyorsan lett miniszterelnök, és rövid idő a Dragneával szemben álló csoportosulás benne látta azt az embert, aki a PSD elnökének utódja lehet.  A tény, hogy nem mondott le, azt jelenti, hogy még most is ezt gondolják róla. Ez még akkor is így van, ha eltávolítják a kormányfői tisztségből. Mert Dragneának a következő fél évben úgy alakulhat az ügye, hogy Grindeanunak és a mögötte álló embereknek lesz jövője a Szociáldemokrata Pártban” – részletezte a politológus.

Illyés Gergely emlékeztetett arra, hogy a PSD valójában nem olyan egységes párt, mint ahogy kívülről látszik. Politikusainak egy része nyíltan nem mer szembemenni Liviu Dragneával, de ha változik a helyzet, akkor gyorsan ki tud alakulni a pártban egy új irányvonal, amelynek élére Sorin Grindeanu állhat. „Ne felejtsük, hogy a szociáldemokraták helyi vezetői, akik a szavazatokat szállítják, fejlesztéseket várnak, uniós pénzeket várnak, kormányzást várnak, nem azt szeretnék, hogy félévente az ország az utcán tüntessen vagy pedig miniszterelnök-csere legyen” – vélekedett.

Dragnea elébe akart menni a dolgoknak

A politológus szerint erre a veszélyre Liviu Dragnea is ráérzett, és inkább elébe ment a dolgoknak azzal, hogy megpróbálja Sorin Grindeanut a hatalomból és a pártból eltávolítani. Az időpont is alkalmas erre, mert az ellenzék gyenge, a Nemzeti Liberális Párt éppen tisztújítás előtt áll – tette hozzá. Ugyanakkor Dragneának fontos szerinte megmutatni, hogy át tudja vinni az akaratát.

„Így ha kell, a párt elnöke még azt a lépést is megteszi, hogy bizalmatlansági indítványt indít a saját kormánya ellen. Meg akarja mutatni, hogy az ő akarata ellen senki nem kormányozhat a PSD támogatásával. Ez példastatuálás is akar lenni, de minél inkább elhúzzák ezt az ügyet, annál nagyobb kárt szenved a PSD. A bizalmatlansági indítvány benyújtása önmagában nagy imázsveszteséggel jár, de utána még lesznek bizonytalan napok. Klaus Johannis a Dragnea-Tăriceanu-párosra fogja hárítani a felelősséget a válságért, és ebben igaza is lesz, és utána esetleg még el is utasít egy miniszterelnök-jelöltet” – részletezte a politológus.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?