Antal Árpád: a demokrácia és erőszakszervezetek láthatatlan mérkőzése zajlik

Jelenleg nem politikai, inkább államigazgatási és kormányválság van Romániában, véli Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint jelenleg még úgy tűnik, hogy megmaradt a parlamenti politikai többség, és egy jogállamban a választásokat megnyerő pártnak bármikor joga van személyi változásokat végrehajtani egy kormányban.

A sepsiszentgyörgyi elöljáró szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) és partnere, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) fel van jogosítva arra, hogy akár kormányfőt vagy minisztereket lecseréljen. A Maszol érdeklődésére, hogy milyen játéktér kínálkozik ebben a helyzetben az RMDSZ számára, Antal Árpád úgy felelt: ezzel a kérdéssel nem kíván foglalkozni, nincs napirenden az, hogy az RMDSZ kormányra lépjen.

A sepsiszentgyörgyi elöljáró arra is rámutatott, hogy a jelenleg zajló kormányválságot más szempontból is látni kell. „Az, hogy ma ide jutottunk, hogy nincs ellenzék és a kormányoldalon is furcsa dolgok történnek, annak a következménye, hogy az elmúlt esztendőkben az erőszakszervezetek átvették a politika szerepét és jelentősen csökkent a jogállami alapintézmények súlya” – jelentette ki. Szerinte ma a parlamentáris demokrácia alapintézményei és az erőszakszervezetek közti láthatatlan mérkőzés elemeit láthatjuk.

Sepsiszentgyörgy rosszul járt

„Az már másik kérdés, hogy a jelenleg zajló kormányválság milyen fennakadásokat okoz az államigazgatásban, ami rosszul érinti a közigazgatást és az önkormányzatokat is. Hetek óta akadozik az államigazgatás, fontos ügyek nem haladnak” – mutatott rá a politikus. A polgármester szerint Sepsiszentgyörgynek is rengeteg veszíteni valója van a kormányválság miatt.

Elakadt például a minisztériumi tulajdonban lévő stadion átvétele, és nem tudják átvenni a 12-es országút várost átszelő szakaszát sem. Emellett a fejlesztési minisztériumban sok útjavításról és iskola felújításról szóló szerződést vár aláírásra illetve a Regionális Operatív Programnál nincsenek kiírások az európai pénzekre, habár Sepsiszentgyörgynek ott lenne egy 22 millió eurós kerete, amit mihamarabb le szeretne hívni.

Nincs valós gazdasági növekedés

A romániai gazdaság helyzetét elemezve, Antal Árpád rámutatott: az, hogy van pénz fizetésemelésekre azért van, mert nincsenek közberuházások. Hozzátette: a fizetésemelések mögött nem valós gazdasági növekedés van, hanem az, hogy vannak fölösleges pénzek, amit béremelésre költenek, nem fejlesztésekre.

„A kapott pénzt az emberek elfogyasztják, ez generálja az ország GDP-jének növekedését. Ezzel mindössze az a gond, hogy emögött nem romániai termelés van, hanem más országokban megtermelt és onnan importált termékeket fogyasztunk. Ezáltal közvetve a kínai, német és más országok gazdaságát támogatjuk. Azok a tartós gazdaságok, a miénk pedig lufi” – fejtette ki Antal Árpád. 

Kapcsolódók

Kimaradt?