Sorin Grindeanu „nyilvános kivégzésre” számít a PSD szerdai ülésén

FRISSÍTVE: „Nyilvános kivégzésre” számít a kormányfő a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos végrehajtó bizottságának szerda délutáni ülésén, amelyen kollégái kiértékelik a miniszterek tevékenységét.

Erről Sorin Grindeanu egy újságírókkal tartott informális találkozón beszélt a kormánypalotában. A miniszterelnök megerősítette, hogy a PSD vezetői a lemondását kérték, de pontosított: nem Liviu Dragnea pártelnök részéről érkezett a felszólítás. Hozzátette, előfordulhat, hogy több miniszter is benyújtja szerdán lemondását, neveket azonban nem említett.

A miniszterelnök megerősítette, hogy nem áll szándékában lemondani tisztségéről. Hozzátette, a kormány nem a PSD országos végrehajtó bizottságáé, hanem a Romániáé. Újságírói kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy nem olvasta el kormány tagjairól készített kiértékeléseket, ezeket ugyanis nem bocsátották a rendelkezésére. 

 Arra a kérdésre, hogy milyen a hangulat jelenleg a kormányon belül, Grindeanu azt válaszolta, hogy a miniszterek számára "kényelmetlen" ez a helyzet. A kormányfő ugyanakkor ígéretet tett az újságíróknak, hogy a végrehajtó bizottság ülését követően nyilatkozni fog a sajtónak.

Ponta védelmébe vette Grindeanut. Victor Ponta volt miniszterelnök nyílt levélben kérte a PSD végrehajtó bizottságát, hogy ne „végezze ki” saját kormányát, vagyis ne vonja meg a bizalmat a kevesebb mint fél éve beiktatott Sorin Grindeanu szociáldemokrata miniszterelnöktől. Ponta szerint a párt megítélését veszélyeztető politikai hiba lenne, ha a PSD valódi objektív ok nélkül saját kormánya ellen terjesztene bizalmatlansági indítványt a parlament elé. Arra az esetre, ha ez mégis bekövetkezik, a PSD vezetőségéből immár kiszorult volt pártelnök kilátásba helyezte, hogy a parlamentben megszervezi azon PSD-képviselők csoportját, akik nem szavaznak meg egy ilyen „hibás döntést”. Ponta emlékeztette a PSD vezetőségét, hogy a Grindeanu-kabinet PSD-s tagjait Liviu Dragnea pártelnök választotta ki, és szintén a PSD elnöke vállalta a felelősséget azért a kormányprogramért, amelynek a késedelmes végrehajtása ürügyével most lemondásra próbálják kényszeríteni Grindeanut. A PSD jelenlegi vezetőjét egy ideje nyíltan bíráló Ponta úgy vélekedett, hogy Dragneának személyes ambíciója a miniszterelnök eltávolítása, akinek Ponta szerint az egyedüli „vétke” az, hogy nem elég engedelmes.

A Hotnews egyébként úgy tudja, hogy Sorin Grindeanu a PSD szerda délutáni vezetőségi ülésén kérni fogja a párt rendkívüli kongresszusának összehívását. Az Antena3 pedig arról értesült, hogy a miniszterelnököt akár ki is zárhatják ezen az ülésen a PSD-ből. 

FRISSÍTÉS: A párt délutáni vezetőségi ülése előtt Liviu Dragnea külön találkozóra hívta össze a PSD- minisztereket. A politikus egyeztet koalíciós társával, Călin Popescu Tăriceanuval is. A Digi24 úgy tudja, hogy az ülés előtt Sorin Grindeanu is találkozik a PSD néhány megyei szervezetének vezetőivel. A Temes megyei szervezet egyébként kedden egy állásfoglalásban a támogatásáról biztosította a miniszterelnököt.

FRISSÍTÉS1: A kormány sajtóirodájának tájékoztatása szerint szerdán 15:20 óráig a Grindeanu-kormány egyetlen minisztere sem nyújtotta be hivatalos lemondását a kormányfőtitkársághoz vagy a kormányfő irodájához. 

Időközben Mihai Tudose gazdasági miniszter azt nyilatkozta a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos végrehajtó bizottságnak ülése előtt, hogy lemond tisztségéről, ha a párt ezt kéri tőle. 

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?