Sajtóértesülés: Liviu Dragnea lemondásra szólította fel a kormányfőt

Lemondásra szólította fel hétfő este a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea a kormányfőt. Sorin Grindeanu nemet mondott – számolt be PSD-s forrásokra hivatkozva az Antena3 hírtelevízió.

A pártelnök és a kormányfő közötti feszültségek nem új keletűek, Liviu Dragnea és több szociáldemokrata politikus az elmúlt napokban többször meglebegtették a miniszterelnök leváltását. Nyilatkozataik szerint az elégedetlenségük fő oka az, hogy a Grindeanu-kabinet nem teljesíti maradéktalanul a PSD választási programjában foglaltakat.

A hírtelevízió értesülései szerint a szociáldemokraták országos végrehajtó bizottságának szerdai ülésén a testület megvonni készül a politikai bizalmat a kormányfőtől. Ha Sorin Grindeanu nem mond le, elképzelhető, hogy a PSD bizalmatlansági indítvánnyal váltja le miniszterelnököt.

Mindkét forgatókönyv kormányváltást jelent. Ismert, hogy az alkotmány szerint a miniszterelnököt az államfő nevezi ki, ezért a román sajtó értesülései szerint Liviu Dragnea már megkereste az ügyben Klaus Johannist. Korábban a PSD elnöke azt is meglebegtette, hogy a kormányba bevonhatják az RMDSZ-t is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?