Ismét meglebegtette az RMDSZ kormányra kerülését Liviu Dragnea

Nem zárkózik el attól, hogy felkérje az RMDSZ-t a kormányban való részvételre, jelentette ki Liviu Dragnea vasárnap este, a România TV televíziócsatorna műsorában.

A Szociáldemokrata Párt elnöke elmondta, egyelőre nem merült fel ez a kérdés közte és Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke között, erre csak a kormány tevékenységének kiértékelése után kerül sor.

„Nem utasítom el ennek lehetőségét (az RMDSZ-szel való kormányzásét az ALDE mellett - szerk. megj.), mert amint már mondtam, az RMDSZ-esek mindig jól felkészült, hatékony, komoly és szorgalmas embereket javasoltak a kormányzati tisztségekbe. Akárhány kormányban részt vettek, soha nem emlékszem olyasmire, hogy teljesítményhiánnyal lehetett volna vádolni őket” - mondta Dragnea a România TV-nek adott vasárnap esti interjúban.

A PSD elnöke kifejtette, azért is pozitív lépésnek tartaná az RMDSZ felvételét a kormánykoalícióba, mert 2018-ban a nagy egyesülés centenáriumát ünnepli az ország. "Azt hiszem, hogy jövőre lehetőségünk kínálkozna több seb bekötözésére. Jó megoldás lenne, de még nem beszéltem velük. Talán tévedek, talán egyesek megharagszanak, talán egyeseknek gondjuk van ezzel, de mindannyian románok vagyunk. (...) Én azt mondom, hogy jót tesz, ha kevesebb köztünk a feszültség és több a híd, így, a románok között” - tette hozzá a szociáldemokraták vezetője.

Liviu Dragnea először az RMDSZ májusi kongresszusán hívta burkoltan a kormánykoalícióba a szövetséget, amellyel a decemberi választások után parlamenti együttműködésről - az előre egyeztetett törvénytervezetek kölcsönös támogatásáról - állapodott meg a PSD-ALDE koalíció. A román sajtó most azért vette ismét elő a témát, mert feszültségek támadtak Sorin Grindeanu szociáldemokrata kormányfő és a PSD vezetősége között. A kormány politikai összetételének megváltozásához (az RMDSZ bevonásához) a parlament bizalmi voksára van szükség, ami jó alkalom lehet Dragneának egy nagyszabású kormányátalakításra.

Kapcsolódók

Kimaradt?