Így kommentálták a Trump-Johannis találkozót a parlamenti pártok

A hazai parlamenti pártok vezetői méltatták Klaus Johannis államfő és Donald Trump amerikai elnök washingtoni találkozójának jelentőségét. Ám mindegyikük mást tartott fontosnak kiemelni.

Üdvözli a Szociáldemokrata Párt elnöke a Románia és az Amerikai Egyesült Államok közötti stratégiai partnerség megerősödését. Erről egy Facebook-bejegyzésben írt Liviu Dragnea.

"Üdvözlöm azt a tényt, hogy megerősödik a Románia és az Amerikai Egyesült Államok közötti stratégiai partnerség! Íme, hogy a GDP 2 százalékának védelmi célokra történő fordítása tekintetében kialakult nemzeti konszenzus konkrét eredményekhez vezetett. Remélem, hogy a gazdaság terén is érezhetővé válik eme partnerség hatása" - írja bejegyzésében Dragnea.

ALDE: mérföldkő, de nem csodaszer

A Klaus Johannis és Donald Trump közötti találkozó fontos politikai mérföldkő, de nem csodaszer, amely gyógyírként szolgálhat Románia minden jelenlegi problémájára - véli Călin Popescu-Tăriceanu. A szenátusi elnök közleményében hozzáteszi, Donald Trumpnak a korrupcióellenes küzdelemmel kapcsolatos gondolatai különösen elnyerték a tetszését.

A Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke szerint a Trump által is szóvá tett korrupcióellenes küzdelemnek elsősorban azokra kell irányulnia, akik vetélytársaik elleni politikai eszközként használják fel ezt. "Különösen megfogott Trump elnök beszédének a korrupció elleni küzdelemmel és a jogállam megerősítésével kapcsolatos része. Én is osztom és támogatom ezt az álláspontot. Amint azt már többször is elmondtam: a korrupció nálunk nem csak a pénzügyi szektorban jelentkezett. Legsúlyosabb formája az, amelyet a bizonyos intézmények vezetőségi szintjén megnyilvánuló hatalmi visszaélések generálnak" - mutat rá közleményében Tăriceanu.

PNL: jelentős politikai és diplomáciai siker

Klaus Johannis államfő amerikai egyesült államokbeli látogatása és a Donald Trumppal való találkozója jelentős politikai és diplomáciai siker - véli a Nemzeti Liberális Párt (PNL) ügyvivő elnöke, Raluca Turcan.

"Új szintre kerülnek a román-amerikai kapcsolatok. Johannis elnök és Románia projektjei az Amerikai Egyesült Államok teljes támogatását élvezik. Teljesen világos üzenet ez Románia és az elnök által felvállalt prioritások számára, amelyek a korrupció elleni küzdelem, a jogállam, a gazdasági fejlődés és a nemzetbiztonság" - nyilatkozta az Agerpresnek Raluca Turcan.  

USR: ez a koalíció végét jelenti

Az a tény, hogy a washingtoni adminisztráció támogatja a romániai korrupcióellenes küzdelem folytatását, a "Szociáldemokrata Párt és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége alkotta koalíció végét" vetíti előre - véli az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR).

"A reformista erők törekvéseinek támogatásával az USA elbátortalanítja a PSD és ALDE alkotta többséget, amely próbálja aláásni az igazságszolgáltatás és a korrupció elleni küzdelem terén az utóbbi években elért haladást, illetve hitelteleníteni akar olyan intézményeket, amelyek tevékenysége nemzetközi szinten is példamutató" - olvasható az USR közleményében.

Az alakulat szerint az a tény, hogy a román elnök az első négy európai uniós vezető között van, akit meghívott a Trump-adminisztráció a Fehér Házba, azt jelzi, hogy Washington számára is igen fontos a Románia és az USA közötti stratégiai partnerség. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?