Újra Laczikó Enikő az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője

Az RMDSZ által javasolt Laczikó Enikőt nevezte ki az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának (DRI) élére Sorin Grindeanu miniszterelnök. Laczikó Enikő 2015 októberéig vezette, államtitkári rangban a kisebbségi kérdésekkel foglalkozó hivatalt, jogászként, a magyar ügy és a kisebbségi jogsérelmek jó ismerőjeként mindig rátermettségéről tett tanúbizonyságot – közölte kedden az RMDSZ hírlevele.

Románia legnagyobb őshonos kisebbségének képviselőjeként a hivatalt akkor is RMDSZ-es politikus vezette, amikor kormányon vagy éppen ellenzékben volt a szövetség. Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök ezt az elvet teljesen természetesnek tartja, hiszen úgy véli: az RMDSZ a kisebbségi kérdés zászlósaként a legerősebb hangon tudja artikulálni a jogsérelmeket, közel hét százalékos, arányos képviseletével lehetősége van arra, hogy beleszóljon a döntések alakításába, hogy a többi elismert romániai kisebbségi közösség ügyét is előre mozdítsa.

Az ügyvezető elnök rámutatott: bár Laczikó Enikő kinevezésével Romániában nem oldódik meg a kisebbségi kérdés, az RMDSZazt a feladatot szánja neki, hogy a végrehajtói hatalom szintjén is felhívja a figyelmet a nemzeti kisebbségekhez tartozó állampolgárok jogainak korlátozására.

„Nekünk, szövetségként továbbra is az a feladatunk, hogy fejlesszük, hogy tökéletesítsük a nemzeti kisebbségek védelmének rendszerét. Ezt demokratikus eszközökkel, konstruktív párbeszéddel akarjuk elérni. Az önkormányzatokban, a parlamentben, de a kisebbségi államtitkár révén is hangot kell adnunk a román diplomácia ferdítéseinek. Hangosan kell mondanunk: Románia nem modellértékű, ami a kisebbségi jogok betartását illeti” – összegzett Porcsalmi Bálint.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?