Arafat: a minisztérium tisztviselői szabotálják a mentőszolgálatok gépkocsiparkjának bővítését

Raed Arafat, a belügyminisztérium államtitkára azt nyilatkozta vasárnap, hogy az egészségügyi minisztérium egyes tisztviselői "folyamatosan szabotálják" a mentőszolgálatok gépkocsiparkjának bővítését, újabb mentőautók beszerzését. 

"Florian Bodog egészségügyi miniszter pénteki bejelentése, hogy új mentőautókat vásárolnak a SMURD mentőszolgálatnak, mert a belügyi és az egészségügyi minisztérium között 2016-ban kötött vonatkozó szerződés az új jogszabályi környezetben nem érvényes. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy elhalasztották a mentőautók vásárlását. A szerződés meg van, a procedúrák beindultak, de ez nem tetszik a jelenlegi miniszternek, és nulláról akar elölről kezdeni mindent" - írja vasárnapi Facebook bejegyzésében Arafat. 

Florian Bodog azt nyilatkozta pénteken Craiován, hogy miután az egészségügyi minisztérium az új beszerzési törvény előírásai szerint felújította a belügyminisztériummal kötött szerződését, elkezdik a beszerzési procedúrát a mentőautókra és a SMURD felszerelésének bővítésére. 

A miniszter szerint 3 ezer mentőautót vásárolnak, hogy az ország minden településén legyen legalább egy gépkocsi. Első körben, egy kísérleti programmal, világbanki finanszírozással, 100 új mentőautót vásárolnak. 

Florian Bodog egészségügyi miniszter vasárnap elmondta, hogy az adóhivatal felhívta a figyelmét arra, hogy a régi közbeszerzési törvény alapján a mentőautók vásárlására kötött szerződés érvényét veszítette, és emiatt hétfőn új megállapodást írnak alá, amely után elkezdődhet a mentőautók vásárlására kiírt új közbeszerzési eljárás. 

"Az országos készenléti felügyelőség (IGSU) elkezdte év elején a közbeszerzési eljárást, de óvásokat kaptunk a piaci szereplőktől. Az Országos Adóhatóság (ANAF) javaslatára leállították a folyamatot, és eltávolították az elektronikus közbeszerzési rendszerből (SEAP). Volt erről egy megbeszélésünk, ahol az ANAF közölte, hogy az új jogszabályi környezetben a régi szerződés érvényét vesztette, emiatt hétfőn új megállapodást írunk alá, hogy a közbeszerzést minden szempontból törvényes körülmények között bonyolíthassuk le" - nyilatkozta a miniszter a Digi24 hírtelevíziónak. 

Kimaradt?