Kijavított egy adatot romániai jelentésében Brüsszel

A szerdán közölt változathoz képest módosított formában jelent meg csütörtök este az Európai Bizottság honlapján a romániai igazságszolgáltatásról szóló jelentés szövege. Az új változat szerint nem három, hanem két miniszter ellen zajlik bűnvádi eljárás.

A jelentés tárgyi tévedéseire Victor Ponta kormányfő is felhívta a figyelmet szerdán. Igaz, a miniszterelnök akkor még azt állította, hogy nem három, nem is kettő, hanem egy minisztere (Relu Fenechiu) ellen zajlik eljárás. Ám a szállításügyi miniszter mellett Liviu Dragnea kormányfő-helyettesnek is meggyűlt a baja az ügyészekkel.mark-gray

Az Európai Bizottság szóvivője, Mark Gray pénteken cáfolta az Agerpres hírügynökségnek, hogy a módosítás hibaigazítás jelent. „Nem hibáztunk. A szövegen csak azért módosítottunk, hogy ne legyen félreérthető. Eddig ugyanis csak két miniszter esetében erősítette meg a vádhatóság, hogy eljárás zajlik ellenük" - mondta Gray.

Román vádhatósági források szerint Varujan Vosganian gazdasági miniszter lenne a Ponta-kormány harmadik tagja, aki ellen hamarosan bűnvádi eljárás indul egy gyanús privatizációs ügy miatt. Brüsszel erre az információra is alapozva fogalmazta meg a jelentést.

Kimaradt?