Felmérés: komoly kihívója akadna Klaus Johannisnak az elnökválasztáson

Bukarest szociáldemokrata főpolgármesterének nagyobb lenne a támogatottsága a jelenlegi államfőnél, ha most lenne az elnökválasztás második fordulója. Gabriela Fireára 44 százalék, Klaus Johannisra 40 százalék szavazna, 16 százalék bizonytalan – derül az Avangarde felméréséből.

A közvélemény-kutatás május 3-12. között készült telefonos adatfelvétellel, a hibaküszöbe 3,7 százalékos. A szociológusok szerint a bizonytalanok magas aránya miatt az eredményekből korai lenne azt a következtetést levonni, hogy Gabriela Firea le tudná győzni Klaus Johannist az elnökválasztáson.

A politikusok közül a bukaresti főpolgármesterének a legnagyobb a népszerűségi indexe: 59 százalékos. A felmérés egyik meglepetése, hogy a második helyre Sorin Grindeanu (48 százalék) került, beelőzve Klaus Johannist (47 százalék). További sorrend: Călin Popescu Tăriceanu (44), Victor Ponta (39), Dacian Cioloș (35). Bár ezt az adatot nem hozták nyilvánosságra,a Hotnews értesülései szerint Liviu Dragnea zuhanórepülésben van a választók szemében, népszerűségi indexe mindössze 25 százalékos.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) a szavazatok 44 százalékát kapná, ha most lennének a választások. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatottsága 24, a Mentsétek meg Romániát Szövetségé (USR) 12, a Liberálisok és Demokraták Szövetségéé (ALDE) 8, az RMDSZ-é 5 százalékos. Traian Băsescu volt államfő pártja nem jutna be a parlamentbe, a PMP-re a választók 3 százaléka szavazna.

Gabriela Firea egyébként a felmérés eredményeire reagálva közölte: nem áll szándékában indulni a 2019-ben esedékes elnökválasztáson, mert ki szeretné tölteni a főpolgármesteri mandátumát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?