Victor Ponta szerint a brüsszeli jelentés téves

Victor Ponta miniszterelnök szerint tévedéseket tartalmaz az Európai Bizottság szerdán közzétett jelentése, amely azt állítja, hogy Romániában sérül a jogállamiság, és az országnak többet kell tennie az igazságszolgáltatás függetlenségének szavatolása érdekében.

Az EB az ország csatlakozása óta figyelemmel követi a hazai igazságszolgáltatás reformját az úgynevezett Együttműködési és Értékelési Mechanizmus (CVM) keretében. A kormányfő szerint a szerdán közzétett jelentés csak az "értékelési", nem pedig az "együttműködési" mechanizmus működőképességét tanúsítja, különben nem kerültek volna bele tévedésen alapuló bírálatok.v-ponta

Ponta két tárgyi tévedést is megnevezett. A jelentés kifogásolta, hogy helyükön maradtak azok a miniszterek, akiket korábban összeférhetetlenséggel vádolt az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI). „Ez nem igaz. A kormányomban már nincs egyetlen összeférhetetlenséggel vádolt miniszter sem" – szögezte le a kormányfő.

A miniszterelnök szerint a másik tévedés, hogy a kormánynak három tagja ellen indított bűnvádi eljárást a korrupcióellenes ügyészség (DNA). „Én csak a Relu Fenechiu szállítási miniszter elleni eljárásról tudok" – jelentette ki.

A HotNews szerdán emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi Ponta-kabinetben nem egy és nem három, hanem két miniszter ellen zajlik bűnvádi eljárás: Fenechiu mellett Liviu Dragnea kormányfő-helyettest gyanúsítják korrupcióval az ügyészek.

Kimaradt?