Voiculescu-trükk: másodszor mondott le mandátumáról

Bár korábban következetesen elutasította azokakat a spekulációkat, miszerint a bűnvádi perének végkifejlete elől menekülve halogatta a parlamenti eskü letételét, Dan Voiculescu szenátor hétfőn bejelentette: lemond mandátumáról.

Az üzletember néhány nappal ezelőtt tudta meg, hogy a legfelső bíróságon zajló perének következő tárgyalását április 25-ről előre hozták január 31-ére. Ráadásul arról is értesült, hogy perében ugyanaz a háromtagú ítélőtanács mond majd ítéletet, amely tavaly Adrian Năstase volt kormányfőt két évre börtönbe küldte.danvoiculescu

Lemondásával Dan Voiculescu időt nyer: mivel többé nem tagja a parlamentnek, pere a bukaresti törvényszékre kerül. Alapos a gyanú, hogy a parlamenti esküt is azért mulasztotta el hosszú ideig letenni, mert így pere a törvényszéken maradhatott.

A médiamágnás korábban azzal igyekezett eloszlatni ezt a gyanút, hogy a szenátus ülésszakának kezdetén végül letette az esküt. Erre azonban csak akkor került sor, amikor már kiderült: jogi értelemben az eskü letétele nélkül is szenátornak tekinthető, így pere a legfelső bíróságon folytatódik.

Voiculescu ezt a menekülési utat választotta tavaly ősszel is, amikor arra hivatkozva mondott le szenátusi mandátumáról, hogy a parlament nem fogadta el az egyik törvénytervezetét.

Kimaradt?