Kelemen Hunor: óriási veszteséget jelentene a CEU bezárása

A budapesti Közép-Európai Egyetem (CEU) bezárása óriási veszteséget jelentene Magyarországnak és Közép-Kelet-Európának – jelentette ki RFI-nek csütörtökön Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke a magyarországi felsőoktatási törvény módosítására reagált. Mint ismert, az új jogszabály gyakorlatilag ellehetetleníti a neves felsőoktatási intézmény működését.

„Ha bezár a CEU, az óriási veszteség lesz Magyarországnak, teljes Közép-Kelet-Európának, az akadémiai világnak, a humán- és társadalomtudományoknak. (…) Meggyőződésem, hogy végül a magyar kormány egyezségre jut az amerikai hatóságokkal vagy New York állam hatóságaival” – fogalmazott Kelemen Hunor.

A politikus szerint ugyanakkor nem lehet megtagadni egy kormánytól és egy parlamenttől azt a jogot, hogy feltételekhez kösse a felsőoktatási intézmények működését, akár ahhoz a feltételhez, hogy az adott intézmény a származási országában egyetemet és campust működtessen. „És itt most nem a CEU-ra utalok, hanem bármelyik egyetemre” – tette hozzá.

Kelemen Hunor megjegyezte: szerinte a CEU körül kialakult helyzet csak a tünete annak a mély válságnak, amely nemcsak Magyarországot, hanem az egész térséget, egész Európát érinti. „Az emberek már kevésbé bíznak azokban az értékekben, amelyek alapján megszilárdultak a parlamenti demokráciák az európai kontinensen. Ilyen érték a nyitott, szabad társadalom eszméje” – fogalmazott az RMDSZ elnöke.

Kapcsolódók

Kimaradt?