Băsescu: a Római Nyilatkozat egyértelműen a többsebességes Európai Unióról szól

A Római Nyilatkozat egyértelműen a többsebességes Európai Unióról szól, amelyben Franciaország, Németország és Hollandia szabja majd meg az irányt és az ütemet, a többi tagállam pedig követi őket, "ha akarja és bírja" - véli Traian Băsescu volt államfő. 

„Ne áltassuk magunkat! A Római Nyilatkozat egyértelműen a többsebességes Európai Unióról szól, csak az eddigi 'többsebességes' kifejezés helyett tegnaptól a "többütemű" kifejezést használják. Az EU kemény magja, azaz Németország, Franciaország és Hollandia szabja majd meg az irányt és az ütemet (sebességet), a többi tagállam pedig követi őket, ha akarja és bírja" - írja egy vasárnapi Facebook-bejegyzésében Băsescu.  A volt államfő szerint a romániai politikai vezetőknek "kötelességük ezt elmagyarázni az embereknek, és ennek tudatában cselekedni". 

„Ezzel a 'több ütemmel' a végső, de ki nem nyilvánított cél egyértelműen az Európai Egyesült Államok létrehozása, és ebben a konstrukcióban csak azoknak lesz helyük, akik ezután jó ütemben haladnak. Kár lenne, ha 10 év múlva, ugyancsak Rómában, az EU-t alapító szerződés megkötésének 70. évfordulóján 'meglepetéssel' vennénk tudomásul, hogy a jó ütemben haladó országok csoportja bejelenti, hogy megalakítja az Európai Egyesült Államokat" - zárja bejegyzését Băsescu. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?