Ki zsarolt kit az ALDE-ban?

Călin Popescu-Tăriceanu szerint Daniel Constantin „zsarolta” őt, hogy bizonyos emberek helyet kapjanak a parlamenti választásokon a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) listáin.

„Az állandó küldöttségi gyűlés elején hallhattunk bizonyos kommentárokat a kollégám, Daniel Constantin részéről, aki elégedetlenségét fejezte ki az ALDE jelenlegi működésével kapcsolatban és kivonult tiltakozásképpen a teremből. Én is elégedetlen vagyok bizonyos működési elvekkel kapcsolatban, nem csak az utóbbi időszakban, hanem egy jó ideje. A kapcsolatunk jól működött egy darabig, az első gondok akkor kezdődtek, amikor a parlamenti választások előtt Daniel Constantin egyszerűen megzsarolt bizonyos személyekkel kapcsolatban, akik jelöltek szerettek volna lenni és én nem értettem egyet ezzel.  Nagyon éles vitánk volt és azt mondtam, hogyha én nem egyezek bele, akkor nem tudjuk leadni az ALDE listáit a választásokra, így az ALDE nem működhetett volna. Ő azt mondta, ezzel semmilyen problémája nem volna” – nyilatkozta Tăriceanu az állandó küldöttségi gyűlést követően.  Tăriceanu azt mondta, „valakinek” engednie kellett ezzel kapcsolatban, azonban ez az engedmény túl drágának bizonyult.

Daniel Constantin közleményben válaszolt Călin Popescu-Tăriceanu állításaira. A miniszterelnök-helyettes szerint szégyenteljes, hogy Tăriceanu zsarolásról beszél, miközben ő harcolt azért, hogy olyan személyek is helyet kapjanak az ALDE listáin, akiknek problémájuk volt az igazságszolgáltatással. „Szégyen, hogy Tăriceanu úr zsarolást emleget, miközben ő harcolt azért, hogy olyan személyek is helyet kapjanak az ALDE listáin, akiknek problémájuk volt az igazságszolgáltatással. Sajnos Tăriceanu úr a saját és egy szűk, befolyásos kör érdekeit helyezte a párt és a kormány érdekei elé” – állítja Constantin az AGERPRES hírügynökségnek küldött közleményében.

Utóbb Daniel Constantin azt is elmondta, tájékoztatta az ALDE-ban történtekről Sorin Grindeanu miniszterelnököt, akit arrűl biztosított, hogy függetlenül a párt vezetői közötti nézeteltérésektől az ALDE egyetlen tagja sem hátrál ki a kormány mögül.

Ugrásra készen az RMDSZ?

A parlamenti mandátumok hat százalékával rendelkező ALDE belviszálya azért vált központi témává, mert a decemberi választásokon győztes Szociáldemokrata Pártnak (SPD) az ALDE biztosítja a kormányzáshoz szükséges többséget. A PSD-ALDE koalíció a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) is parlamenti együttműködésről állapodott meg, a magyar érdekképviselet azonban jelenleg nem tagja a kormánykoalíciónak. Az RMDSZ 6,5 százalékos súlya nélkül a PSD-ALDE koalíciónak 54 százaléka van a parlamentben, így az ALDE esetleges kettészakadása megnövelné a magyar képviselet érdekérvényesítő erejét.

A Liberálisok és Demokraták Szövetségét (ALDE) a jobbra tolódott Nemzeti Liberális Pártból kilépett, Tariceanu körül összegyűlt liberális politikusok és a - tízéves börtönbüntetését töltő Dan Voiculescu médiamágnás által alapított - Konzervatív Párt (PC) tagjai hozták létre 2015-ben. Bár mindkét alakulat élvezte a PSD támogatását, és tavaly decemberben az ALDE-nak sikerült is meghaladnia az ötszázalékos parlamenti küszöböt, a koalíciós szerepvállalás felszínre hozta a párton belüli feszültségeket.

Constantin és a régi PC-ből származó tagok arra panaszkodnak, hogy Tariceanu és a PSD kihagyja őket a fontos döntésekből. A párton belüli konfliktus miatt felmerült Constantin esetleges távozása a miniszterelnök-helyettesi tisztségből, ő azonban azt állította, hogy még egy ilyen fejlemény esetén sem távozna az ALDE-ből és az őt követő - volt PC-s - politikusok semmiképp sem vonnák meg parlamenti támogatásukat a Grindeanu-kormánytól.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?