Májusban lesz a Mikó-per első tárgyalása a legfelső bíróságon

Májusban lesz a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületének visszaszolgáltatása miatt indított per első tárgyalása a legfelsőbb bíróságon - derült ki pénteken az intézmény honlapjáról.

A közlés szerint a fellebbviteli per első tárgyalását május 16-án tartják. A per azt követően került át a legfelsőbb bíróságra, hogy az egyik vádlottat, Markó Attilát decemberben parlamenti képviselővé választották.

A perben első fokon három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Markó Attila volt államtitkárt és Marosán Tamást, az Erdélyi Református Egyházkerület volt jogi tanácsadóját. Silviu Clim, a román igazságügyi minisztérium volt jogi tanácsadója három év felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Ők hárman tagjai voltak annak a restitúciós bizottságnak, amely 2002-ben határozott arról, hogy az iskolaépületet visszaszolgáltatják a református egyháznak.

 Az alapfokú bírósági ítélet elrendelte a visszaszolgáltatási határozat megsemmisítését, és 1,13 millió lejes kártérítés megfizetésére kötelezte a református egyházat.

Kimaradt?