Năstase: a kormány nem állhat Dragnea gyámsága alatt

Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnöknek változtatnia kell a kormánnyal való kommunikációján, mert a kabinet „nem állhat gyámság alatt”, tekintélye kell hogy legyen - nyilatkozta hétfőn Adrian Năstase volt kormányfő. 

„Amíg a PSD ezt nem érti meg, nem tudja visszanyerni a lakosság bizalmát, és a kormányzás sem lesz sikeres. A kormánynak függetlennek kell lennie, saját kommunikációval. Pártelnökként nem fogalmazhatsz úgy, hogy 'Felkérem a kormányt, hogy...', 'Tolmácsolom a kormánynak, hogy...', 'Kérni fogom a kormánytól, hogy...' Ezt nem lehet, a kormány nem áll gyámság alatt. A kabinetnek kell hogy legyen tekintélye, márpedig jelen körülmények között nem lehet. Ezért úgy gondolom, hogy Liviu Dragneának változtatnia kell a kommunikációján” – fogalmazott Năstase az Antena 3 televízió egyik műsorában. 

A volt miniszterelnök kifejtette, „a politika csapatsport”, és ez Victor Pontára is érvényes, akinek szerinte kevesebbet kellene szerepelnie a televízióban, és többet kellene csapatszellemben dolgoznia. 

Adrian Năstase ama meggyőződésének is hangot adott, hogy sem Liviu Dragnea, sem Victor Ponta nem indul majd a két év múlva sorra kerülő államelnök-választáson. Szerinte „semlegesebb profilú” jelöltre lenne szüksége a PSD-nek, és azt sem tartja kizártnak, hogy nő lesz az illető. 

A volt miniszterelnök úgy véli, közel sem biztos még, hogy a jobboldal Klaus Johannist támogatja majd az elnökválasztáson, mint ahogy az sem, hogy a jelenlegi elnök egyáltalán indulni fog egy újabb mandátumért. „Klaus Johannisnak most problémái vannak. Ő az őszinteségre alapozó üzenetet közvetített. (...) De a magánórákkal, a házzal, a ház elveszítésével kapcsolatos történetek ártanak a megítélésének” – fejtette ki véleményét Năstase. 

Arra a kérdésre, hogy szerinte Dacian Cioloşsal számolni kell-e még a politikai palettán, az exkormányfő így válaszolt: „Romániának volt már tapasztalata a fanariótákkal. (...) Én remélem, nem lesz szükség arra, hogy Brüsszelből hozzunk vezetőket magunknak. Nem hiszem, hogy Cioloş elég meggyőző lenne”. 

Kimaradt?