Költségvetés: több pénz jut idén a kisebbségekre

Az infláció mértékével, mintegy négy százalékkal emelte a múlt évhez képest a romániai nemzeti kisebbségeknek szánt összeget az idei költségvetés tervezetében a kormány.

A kormányfőtitkársághoz tartozó Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (DRI) a tavalyi 83 millió lejhez képest idén 86,9 millió lej fölött rendelkezik, az összeg jelentős hányada azonban közvetlenül a kisebbségek szervezeteihez – köztük az RMDSZ-hez – kerül.dri

A DRI vezetője, Laczikó Katalin Enikő a maszol.ro-nak elmondta: ebből az összegből a hivatal a különböző pályázatokra és programokra, illetve a saját működésére 3,8 millió lejt fordít, a fennmaradó részt pedig szétosztja a kisebbségek szervezetei között a Nemzeti Kisebbségek Tanácsa.

Tavaly az RMDSZ 17,17 millió lejt kapott a kisebbségeknek jutatott pénzből. Idén a magyar érdekvédelmi szervezet a tavalyinál mintegy négy százalékkal nagyobb támogatásra számíthat, a kisebbségi szervezetek részesedési aránya a költségvetési összegből ugyanis várhatóan nem változik – mondta Laczikó Katalin Enikő.

Kimaradt?