Johannis szerint Románia teljesíteni tudja védelmi vállalásait

Románia teljesíteni tudja védelmi területen a nemzetközi szövetségeseivel szemben tett vállalásait az idei állami költségvetés tükrében, amely a védelmi minisztériumnak GDP-arányosan két százalékot biztosít – jelentette ki kedden Klaus Johannis.

Az elnök a védelmi minisztérium tavalyi évértékelője alkalmából tartott értekezleten vett részt, és mondott beszédet. Leszögezte, hogy a védelmi minisztérium számára előirányzott, GDP-arányosan két százalékos költségvetés megteremti az előfeltételeit a vállalások teljesítésének. Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy „a célok teljesítéséhez felelős és időszerű szervezési és menedzseri intézkedésekre is szükség van”.

Sorin Grindeanu miniszterelnök bizakodásának adott hangot, hogy a védelmi minisztériumnak biztosított költségvetés „biztos talajt” jelent a hadsereg gyors ütemű korszerűsítéséhez. Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke úgy véli, hogy a következő tíz évben Romániának minimum GDP-arányosan két százalékos költségvetést kell biztosítania a honvédelemre.

Gabriel Leș védelmi miniszter elmondta: Románia képes megbirkózni a régiót érintő sokrétű biztonsági fenyegetésekkel, és Bukarestnek kötelessége hatékony, a regionális viszonyokhoz alkalmazható hadsereget fenntartani. A miniszter elmondta: a jó képességű hivatásos katonák utánpótlása szempontjából kihívást jelent egyebek mellett a hanyatló demográfiai helyzet, valamint a civil pálya által jelentett konkurencia.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?