Alkotmánybíróság: a DNA vizsgálata megzavarta a kormány tevékenységét

Megzavarta a kormány tevékenységét az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) által a 13-as kormányrendelet ügyében folytatott vizsgálat - mondta hétfőn Valer Dorneanu alkotmánybírósági elnök.

Az elnök azt követően nyilatkozott így, hogy a taláros testület tárgyalta a Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök által benyújtott kifogást, amellyel a kormány és a legfőbb ügyészség között a 13-as rendelet ügyében fennálló, alkotmányos jellegű jogi konfliktus megállapítását kérte.

Dorneanu kifejtette, a DNA többek között azt vizsgálta a rendelet kapcsán, hogy teljesültek el az elfogadásához szükséges előfeltételek, hogy indokolt volt-e sürgősségi hatállyal elfogadni, hogy megvolt-e a törvénykezési tanács és a Legfelső Igazságszolgáltatási Tanács véleményezése. "Mindezeknek a kivizsgálása azonban nem a DNA, hanem az alkotmánybíróság hatáskörébe tartozik. A kivizsgálás ugyanakkor a törvényhozási folyamat alatt zajlott, miután a rendeletet már elküldték a parlamentnek, amelynek jogában állt azt jóváhagyni, módosítani vagy elutasítani. Ezért úgy ítéljük meg, hogy zavar állt be a kormány működésébe, valamint a bírói, a végrehajtó és a törvényhozó hatóság közötti viszonyba" - magyarázta Dorneanu.

A taláros testület elnöke hozzátette, hogy a döntést "jelentős többséggel" hozták meg. 

Kapcsolódók

Kimaradt?