Előre hoznák az államfőválasztást a kormánypártok

A 2014-es elnökválasztás előrehozását fontolgatja a Szociál-Liberális Szövetség (USL). Szerdán Victor Ponta miniszterelnök is megerősítette Daniel Chitoiu, a Nemzeti Liberális Párt alelnökének kedd esti kijelentését, miszerint az államfő személyéről a 2014-es májusi európai parlamenti választásokon kellene szavazniuk a romániaiaknak.

Az USL azzal érvel, hogy 2014 májusában európai parlamenti választások lesznek, és azért, hogy Románia ne töltsön megint egy teljes évet választási kampányban, az elnökválasztást is májusban vagy júniusban kellene megtartani. Victor Ponta elmondta, javaslatukat már felvetették Traian Băsescu államfőnek is. Az elnöki hivatal szóvivője szerint Băsescu nem kíván állást foglalni ebben az ügyben.alegeri

A kormánypárti terveknek elsősorban az az akadálya, hogy az államfő mandátuma 2014 decemberében jár le. Daniel Chitoiu szerint ennek áthidalására két megoldás kínálkozik: Traian Băsescu megszakítja mandátumát, vagy a májusban megválasztott államfőt csupán a jelenlegi elnök távozása után, decemberben iktatják be hivatalába.

A Demokrata Liberális Párt (PDL) szerint alkotmányos akadálya van ennek a javaslatnak. Emil Boc volt miniszterelnök szerint hallatlan lenne, hogy "hét hónapon keresztül", májustól decemberig két államfője legyen egy országnak. Mint mondta, az USL be akarja biztosítani magának az elnöki tisztséget, amelynek várományosa Crin Antonescu. Boc szerint a kétharmados többséggel kormányzó szövetség úgy akarja megvalósítani ezt a célját, hogy az alkotmánymódosításkor bevezetik az államfő parlament általi megválasztását, vagy megpróbálkoznak az elnökválasztás előre hozatalával.

Kimaradt?