Javában dúl a választási kampány Kovásznán

Várhatóan magyar polgármesterjelölt nyer a február 3-i kovásznai időközi választásokon – csak ebben ért egyet mindkét magyar politikai szervezet, az RMDSZ és az EMNP vezetősége.

Az RMDSZ háromszéki elnöke Tamás Sándor kedden sajtótájékoztatóján kifejtette: a román pártok leckét adtak összefogásból, hiszen mindannyian egy független jelölt mellé álltak, ugyanakkor nem osztja Horia Grama szociáldemokrata pártelnök optimizmusát, miszerint történelmi esély mutatkozik, hogy román polgármestere legyen Kovásznának. „Okos ember a mások hibájából tanul, a buta ember a sajátjából sem", fejtette ki Tamás Sándor, aki szerint a Néppárt nem tanult a parlamenti választások eredményeiből, és abból, hogy indulása miatt nem lehetett magyar képviselője Orbaiszéknek.tamas

Az RMDSZ háromszéki elnöke szerint az EMNP Málnási Levente személyében egy politikailag bukott és sértett polgármester jelöltet állított Kovásznán. Tamás Sándor cáfolta a néppárti jelölt korábbi állítását, miszerint nyolc éves polgármestersége után a 2000-es évek elején kilépett volna az RMDSZ-ből. Valójában nem lépett ki, hiszen polgármester jelöltként 2004-ben és 2008-ban is részt vett az RMDSZ előválasztásokon, és mindkét alkalommal alulmaradt, a rá adott szavazatok aránya nem haladta meg az 5 százalékot.

Az RMDSZ háromszéki elnöke szerint Málnási Levente a mostani időközi választásokon sem kap ennél nagyobb arányú szavazatot, miközben a szövetség jelöltje, Thiesz János elérheti a 65 százalékos támogatottságot is. „A választási kampány során többet nem kívánunk foglalkozni az EMNP-vel, hanem a Lőrincz Zsigmond polgármester drámai hirtelenséggel félbeszakadt munkáját folytatjuk", mondta Tamás Sándor.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) országos elnöke, Toró T. Tibor keddi sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján rámutatott: nincs könnyű helyzetben az, aki Lőrincz Zsigmond után polgármesteri szerepet vállal. Mint mondta, a Néppárton belül vita előzte meg a jelöltállítást, és helyi nyomásra döntöttek a választásokon való indulás mellett.

Toró T. Tibor sérelmezi, hogy ismét rájuk ütik a megosztás bélyegét és olcsó kampányfogásnak tartja, hogy elkezdődött a „románozás". A Néppárt elnöke szerint Kovászna város tízezer lakójából hétezren magyarok, és mivel várhatóan az etnikai szavazás érvényesül, a fürdővárosnak biztos magyar polgármestere lesz, így nincs román veszély.toro

Az EMNP országos elnöke kifejtette: az RMDSZ-ről kiderült, hogy titkos paktumot kötött a kormányzó Szociál-Liberális Szövetséggel (USL), és alapos a gyanú, hogy megyei szinteken is léteznek ilyen titkos megállapodások. Toró T. Tibor feltételezi, hogy Kovásznán is létezik egy ilyen titkos egyezség, miszerint a román pártok azért léptették vissza három jelöltjüket és támogatnak egy függetlent, hogy az RMDSZ nyugodtan tudjon román veszéllyel riogatni. Másrészt a Néppárt vezetője elképzelhetőnek tartja, hogy az RMDSZ cserében egy alpolgármesteri tisztséget ígért a román pártoknak.

Pap Előd, az EMNP országos alelnöke hozzátette: a titkos paktum meglétéről nincsenek bizonyítékaik, de ha tényleg létezik ilyen megállapodás, szerinte várhatóan 2-3 hónapon belül nyilvánosságra kerül. A Néppárt kovásznai polgármester jelöltje, Málnási Levente korábbi RMDSZ előválasztáson való szerepléséről Toró T. Tibor kifejtette: azok eredményeit nem tekintik valósnak, mivel kételyeik vannak az előválasztások korrektségével kapcsolatban.

Kimaradt?