Tamás Sándor: „A prefektusok a helyi adminisztráció kézifékjei”

„A prefektus matekja páratlan, de nem hibátlan” – kezdte szerdai sajtótájékoztatóját Tamás Sándor háromszéki tanácselnök, aki összesítette, hogy a háromszéki kormánybiztosok az elmúlt öt évben hány esetben jártak el az önkormányzatok ellen, anyanyelvhasználat, illetve szimbólumhasználati ügyekben.

Hozzátette: a prefektusok tevékenységének motivációját megmagyarázza az, amit korábban Codrin Munteanu egy nyilvános eseményen mondott: „A prefektusoknak az a dolguk, hogy a helyi adminisztráció kézifékei legyenek”.

Tamás Sándor szerdai sajtótájékoztatón a háromszéki prefektus korábbi nyilatkozatára reagált, amelyben Sebastian Cucu azt állította, hogy az elmúlt öt évben 38 pert indítottak önkormányzatok ellen és mindegyiket meg is nyerték. Tamás Sándor elmondta: kollégái összesítették, hogy az elmúlt öt évben hány esetben indítottak eljárást a prefektusok a háromszéki önkormányzatok ellen anyanyelv használat és közösségi feliratok, helyi és megyei, valamint a székely zászló kitűzése ügyében. Összesítésük szerint 2012–2016 között Codrin Munteanu-, Dumitru Marinescu-, Marius Popică és Sebastian Cucu prefektusok 96 iratcsomóban összesen 104 eljárást kezdeményeztek háromszéki önkormányzatok ellen. 

Ezek között van két büntetési jegyzőkönyv-, 44 felszólítás, amely a peres eljárásokat megelőzi és 50 bírósági eljárás nyelv- és szimbólum használathoz köthető ügyekben. Tamás Sándor szerint a prefektúrai felszólításokat vagy figyelembe vették és válaszoltak rájuk, vagy nem válaszoltak és a prefektúra elfelejtette az esetet, vagy bírósági eljárás követte a felszólítást. Ugyanakkor előfordult az is, hogy a felszólítással egy napon érkezett a bírósági kereset, vagyis esélyt sem adtak a válaszra.

A tanácselnök szerint a prefektusok által kezdeményezett ügyekhez hozzáadódik még a más „hivatásos” feljelentők – Dan Tanasă és az általa működtetett egyesület – által indított 16 bírósági eljárás. Ugyanakkor Dan Tanasă az elmúlt években 190 levelet küldött különböző ügyekben a megyei tanácsnak.

Tamás Sándor példaként említett egy esetet, amikor a Călărași megyei Sărulești Gară településen lakó Filon Aurel tett panaszt a Diszkriminációellenes Tanácsnál, mert a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban szervezett Gombanap népszerűsítő plakátjai külön voltak magyarul és románul. A tanácselnök szerint ugyanebben az ügyben a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil fóruma is panaszt tett és amikor megvizsgálták a beadványokat, azok teljesen megegyeztek és a betűhibák is azonosak voltak. „Biztosan csak véletlen egybeesés történt” – mondta Tamás Sándor.

Ezek az ügyek sokszor a jóérzés határát súrolják – mondta Tamás Sándor, aki szerint ilyen az az eset, amikor Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert személyesen büntette meg a prefektúra 10 ezer lejre a visszaszolgáltatási folyamat lassúsága miatt, holott nyilvánvaló, hogy nem a polgármester hibája a lassúság.

Hasonló a Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármester esete, aki ellen azért tettek panaszt, mert Románia nemzeti ünnepén „túl kevés” román zászlót tűztek ki a városban. „Egyértelmű, hogy ki kell tenni a román zászlókat a nemzeti ünnepen, de mennyi az elég? Senki nem mondta meg, hogy hány darab zászló kell legyen” – mondta a háromszéki tanácselnök. Hozzátette: a Kökösön azért tettek panaszt, mert az önkéntes tűzoltók székházán egymás mellett szerepelt a román és magyar megnevezés, ezt később egymás felé kellett helyezni, úgy, hogy a román legyen felül.

„Ha a prefektusnak igaza van elismerjük” – mutatott rá a háromszéki tanácselnök, aki szerint idén egy szociális pályázat mellékleteit román és magyar nyelven egyaránt megszövegezték, de a kormánybiztos jelezte, hogy hivatalos dokumentumokat csak az állam hivatalos nyelvén lehet megfogalmazni. „Ezzel nem vitatkoztunk, igaza volt” – mondta Tamás Sándor, aki szerint a parlamentben most az a kihívás, hogy bővítsék a nyelvi jogokat, hogy a magyar is lehessen regionális hivatalos nyelv.

Kapcsolódók

Kimaradt?