Tőkés László szerint az RMDSZ a barikád rossz oldalán áll

Tőkés László szerint a büntetőjog rendeleti módosítása miatti tömegmegmozdulások közepette az RMDSZ a barikád rossz oldalán áll. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke egy pénteki nagyváradi sajtótájékoztatón beszélt erről.

Az európai parlamenti képviselő úgy értékelte, hogy az 1989 utáni legkiterjedtebb romániai utcai megmozdulások az RMDSZ ellen is szólnak mindaddig, amíg a szövetség támogatja a kormányt, a kormánypártokat, és nem hajlandó egyértelműen elítélni a tüntetések okát képező sürgősségi kormányrendeletet és törvénytervezetet.

"Ne rántsák magukkal a magyar közösséget egy olyan politikába, amely a magyarság érdekei ellen szól. Az RMDSZ-nek fel kell hagynia a korrupt politika hallgatólagos támogatásával" - jelentette ki Tőkés László. Hozzátette: amikor kimegy az utcára, és látja a tüntetőket, magyarként szégyelli magát az RMDSZ helytelennek vélt álláspontja miatt.

Az Erdélyi Magyar Néppárt aggasztónak találta, hogy az RMDSZ a büntetőjogot módosító sürgősségi kormányrendeletek kedd esti elfogadása után sem vizsgálta felül a Grindeanu-kormány parlamenti támogatásáról kötött megállapodást. Az EMNP elnöke, Szilágyi Zsolt csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, elsősorban a Szociáldemokrata Párt és Liviu Dragnea pártelnök a felelős a kialakul helyzetért, azonban a szintén kormányon lévő Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a kormányt támogató RMDSZ felelőssége is megkerülhetetlen. „Vétkesek közt cinkos, aki néma” – idézte Babits Mihályt a pártelnök. (Fried Noémi Lujza)

Mint ismert, az RMDSZ szerdán közleményben tudatta: nem ért egyet a kormány döntésével. A szövetség indokolatlannak tartja a Btk.-t módosító sürgősségi rendelet több előírását, ezért pénteken törvénytervezetet nyújtott be a parlamentbe a sokat vitatott jogszabály korrigálására.

Cseke Attila szenátusi frakcióvezető a PSD-ALDE-vel között parlamenti együttműködési megállapodásról a Maszol kérdésére kijelentette: a kormánypártokkal szemben semmilyen kötelezettségük nincs, az együttműködés pedig csak azokra a helyzetekre érvényes, amelyekről előzetesen konzultálnak a felek, és az RMDSZ is jónak találja a szóban forgó jogszabályt, előterjesztést.

„A sürgősségi rendeletről pedig nem konzultáltak velük. Tehát semmilyen kötelezettségünk a jogszabállyal kapcsolatban sincs. Ha lett is volna konzultáció, ugyanazt mondtuk volna, amit most: nem szabad Btk.-t sürgősségi rendelettel módosítani” – fogalmazott a frakcióvezető.

Kapcsolódók

Kimaradt?